Ovo moraš da znaš o kalorijama!

Portal Hello Beautiful porazgovarao je s doktorkom Kimberli Lumus koja je objasnila sve što treba znati o kalorijama, a prenosi Index.hr.

Kalorije su energija

Kalorije označavaju energiju koju unosimo putem hrane i pića pa su zato više nego potrebne za rad svakog organizma.

Ne postoje "loše kalorije"

Priča o "lošim kalorijama" je mit. Apsolutno sve kalorije telo jednako prerađuje. Ipak, neke su namirnice puno hranjivije i zdravije od ostalih pa je važno unositi hranu koja je bogata vitaminima i proteinima, a ne "praznim kalorijama" koje se unose gaziranim sokovima, slatkišima i grickalicama koje nemaju nikakvu vrednost za naše zdravlje.

Svaka osoba ima svoj "magičan broj kalorija"

Broj kalorija koje bi osoba trebalo da svakodnevno unosi u organizam zavisi od mnogih faktora: godina, visine, težine, telesne aktivnosti... Važno je pronaći vlastiti "idealni broj" te ga se pridržavati ili malo umanjiti u slučaju da želimo da smršamo.

Unošenje premalo kalorija također može prouzrokovati gojenje

Unosiš li manje od 1.200 kalorija na dan u svoje telo, opasno ugrožavaš svoje zdravlje, ali i pomažeš telu da zadrži salo jer se ono "očajnički drži za svaku kaloriju" u strahu od premalog unosa. Jedi normalno čak i kad želiš da izgubiš na težini, samo pripazi što unosiš u telo.

Tablica kalorija za decu se stalno menja

Deca brzo rastu pa se tako stalno povećava i broj kalorija koje su im potrebne. Doktorka Kimberli Lumus kaže kako bebama od 5 do 12 meseci treba oko 850 kalorija dnevno, od 1 do 3 godine oko 1.300 kalorija dnevno, od 4 do 6 godina oko 1.800 kalorija dnevno, a od 7 do 10 godina starosti oko 2.000 kalorija dnevno.

Pogledajte još