Gen predviđa tačno vreme smrti?!

Budućnost neke 2050. rodi se čovek, a stručnjaci odmah otkriju da li će umreti pre podne ili posle podne. Američki naučnici otkrili su genetsku varijaciju koja ima ogroman uticaj na ljudski biološki sat i koja može čak i da predvidi u koliko sati će neko najverovatnije umreti.

Istraživanje je pokazalo da osobe sa genotipom AA ili AG u većini slučajeva umiru nešto pre 11 sati ujutro, a da osobe sa genotipom GG obično umiru malo pre 18 sati.

Naučnici se nadaju da će ovo otkriće moći da se koristi za određivanje koje je doba dana najbolje da osobe koje su preživele srčani ili moždani udar uzmu svoje lekove i tako izvuku najbolje od njih, javljaju agencije.

Tim naučnika iz SAD je ovu genetsku varijaciju otkrio sasvim slučajno dok su pokušavali da istraže razvoj Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Tokom istraživanja oni su posmatrali obrazac spavanja 1.200 zdravih 65-godišnjaka, koji su svake godine obavljali neurološke i psihijatrijske preglede.

Tokom pregleda oni su otkrili jedan molekul pored gena nazvanog "Period 1", koji u svojoj bazi ima adenin (A) ili guanin (G).

Tip A je učestaliji u odnosu na tip G. Zbog toga što ljudi imaju dva seta hromozoma, svaka osoba ima 36-postotnu šansu da bude tip AA, 16-postotnu šansu za tip GG i 48 posto šansi da bude tip AG.

Istraživanje je pokazalo da se osobe sa genotipom AA bude sat vremena ranije od osoba sa genotipom GG, a da genotip AG predstavlja sredinu između njih.

Istraživanje je takođe pokazalo da osobe sa genotipom AA ili AG u većini slučajeva umiru nešto pre 11 sati ujutro, a da osobe sa genotipom GG obično umiru malo pre 18 sati.

Pogledajte još