U Švedskoj gradski saobraćaj nije muka, već lek protiv zimske depresije

Autobuske stanice u švedskom gradu Umea opremljene su specijalnim panelima koji putnicima pružaju blagotvornu svetlosnu terapiju, koja će im pomoći da lakše prebrode hladne dane i izbore se sa zimskom depresijom, saopštila je kompanija "Umea Energy" koja je pokrenula ovaj projekat na 30 autobuskih stanica u gradu, a prenosi "Tanjug".

Tokom zime, mnogi ljudi pate od sezonskog afektivnog poremećaja, tipa depresije koji se često dovodi u vezu sa nedostatkom svetlosti tokom zimskog perioda. Prema jednoj teoriji, poremećaj zavisi od uticaja svetlosti na deo mozga, označen kao hipotalamus, koji kontroliše raspoloženje, apetit i san, prenosi "Tanjug".

Tokom zime, u Umei, udaljenom oko 500 kilometara severno od Stokholma, temperature se povremeno spuštaju i do minus 30 stepeni Celzijusa, a dan u proseku traje svega četiri i po sata.

- Tokom zime se osećamo umornije, pa nam dodatna doza svetlosti i te kako prija. Građani treba samo da stanu ispred panela i drže otvorene oči kako bi upili svetlost - navode predstavnici kompanije "Umea Energy", ističući da niko, međutim, ne treba da očekuje da će tako pocrneti jer se terapija sprovodi bez ultraljubičastog zračenja.

Za što delotvorniji učinak, putnicima se savetuje polučasovno izlaganje svetlostim panelima, te ističe da će radi toga možda morati da propuste koji autobus.

Pogledajte još