U iščekivanju presude, analitičari veruju da će Haradinaj postati slobodan čovek

Haški tribunal će u četvrtak izreći konačnu presudu Ramušu Haradinaju, nekadašnjem komandantu OVK koji osumnjičen za ratne zločine na Kosovu 1998. Svi analitičari i mediji imaju identična očekivanja od konačne presude: Haradinaj će biti oslobođen svih optužbi!

- Ako su dokazi u slučaju Gotovine bili jači od ovih, a on je oslobođen, jasno vam je šta može da se očekuje od ove presude - piše "Kurir" na osnovu izjave svojih izvora iz Haga.

Razlog za ovu, najverovatniju odluku Haškog tribunala, kako saznaje "Kurir" iz izvora bliskim sudu, jeste klimava optužnica.

- Napravljen je pravni slalom. Haradinaj se tereti samo za osam ubistava (dvoje Srba), a nema ga u glavnoj stvari - "slučaju Dukađini". To je izvedeno tako što su u Hagu prvo uzeli da rade predmet "Dukađini", pa ga u Prištini nisu teretili za to, ali je Hag u međuvremenu odustao i Haradinaja jednostavno nema u glavnoj stvari - slučaju u kojem je trebalo da odgovara za ubistvo, mučenje i silovanje Srba, Roma i Albanaca u zoni Dukađini.

Aljakvost Tribunala i u mafijaškom stilu "uklonjeni" potencijalni svedoci
Pored klimave optužnice, veliki, ako ne i ključni uticaj na moguću oslobađajući presudu Haradinaju ima i činjenica da je potencijalnih 19 svedoka je brutalno ubijeno u mafijaškom stilu egzekucije pretećih "faktora" po optuženog.

- Haradinajev metod je poznat i to je metod svake mafije. Prvo idu upozorenja, pa pokušaj podmićivanja, zatim zastrašivanje i na kraju ubistvo. E, u ovom slucaju je došlo do ubijanja, što je ostale svedoke navelo na povlačenje - kaže Vladimir Vukčević za "Informer".

Slabe dokaze protiv Haradinaja i aljkav pristup Haškog tribunala slučaju Haradinaj potvrđuje i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za "Informer":

- Svestan sam da su dokazi protiv njega tanki, iako smo se mi stvarno trudili da pomognemo Haškom tribunalu. Međutim, oni su se dosta aljkavo i neprofesionalno poneli u tom slučaju.

U Haradinajevo oslobađanje u četvrtak apsolutno su uvereni i u njegovoj stranci. Sekretar stranke Burim Ramadani za B92 ističe "čistoću borbe OVK" i najavljuje nastavak "Haradinajevih političkih aktivnosti na Kosovu":

- Mi smo još od početka rekli da verujemo u međunarodno pravo i u čistoću borbe OVK. Stoga smo uvereni da će međunarodno pravo postupiti profesionalno u ovom slučaju. Svi argumenti govore da će se Haradinaj slobodan vratiti na Kosovo. On će nastaviti sa svojim političkim aktivnostima i verujemo da će ovo biti motiv više za kosovsku političku scenu za bolje i efikasnije vladanje.

Istog stava je i Azem Vlasi, savetnik Hašima Tačija i nekadašnji visoki funkcioner SFRJ, koji za portal "S media" kaže:

- Moje pravno mišljenje je da u ponovljenom postupku Haradinaju nisu izvedeni novi, suštinski dokazi i više od 90 odsto sam uveren da će Haradinaj biti oslobođen. Tužilaštvo u šest tačaka zbog kojih se ponavlja suđenje nije prikazalo nove dokaze.

Iz stolice optuženog za ratne zločine u premijersku fotelju?!

Panoi sa natpisima "Svetlog obraza napred" istaknuti na ulicama Prištine i drugih kosovskih gradova najava su dočeka Haradinajevog povratka iz Haga. Kako se očekuje, Haradinajeva i Tačijeva stranka bi trebalo da postignu zajednički sporazum o novoj vladajućoj koaliciji, kojom će iz stolice optuženog za ratne zločine, Haradinaj odmah "uskočiti" u premijersku fotelju.

- Sam povratak Haradinaja će predstavljati novi momentum na političkoj sceni i reflektovaće se na različite načine. Kada se u vidu imaju izjave predstavnika njegove partije, može se zaključiti da su one veoma indikativne i govore o želji za približavanjem vladajućoj koaliciji koju vodi Demokratska partija Kosova - kaže za B92 izvršni direktor kluba za spoljnu politiku Jil Hodža.

Kako oslobađanje Haradinaja utiče na pregovore Beograda i Prištine?

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković u razgovoru za portal "S media" kaže da bi aktivnom ulogom Haradinaja dijalog Beograda i Prištine bio doveden u pitanje.

- To bi se negativno odrazilo na ceo region, jer je sam povratak Haradinaja pravno, politički i moralno sporan – ocenjuje Stanković i ističe da će doći do "distanciranja Beograda i Prištine" ukoliko se Haradinaj aktivno uključi u politiku i da može da se desi da "dijalog bude suspendovan na duže vreme".

Međutim, EU neće imati nikakvih problema sa učešćem Haradinaja u pregovorima u Briselu "pozivajući se na odluku Tribunala čiji su i sponzor", kaže Stanković.

Izrazito lošu situaciju u pregovorima očekuje i Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka.

- Dačić nije oduševljen ni pregovorima sa Tačijem, sve dok postoje optužbe protiv njega u Beogradu. Već tu je pozicija srpskog premijera otežana, a ako bi se Haradinaj našao na Tačijevom mestu, situacija bi bila izrazito loša - kaže profesor Simić za portal "S media".

Ramuš Haradinaj - brutalnost i holandske veze

Kako piše "Kurir", "javna je tajna da on i njegova porodica uzimaju procenat od kafića, prodavnica, firmi... po dva ili tri odsto od prihoda".

- Pola njegove porodice je u Holandiji, u kojoj imaju dobre kontakte. Recimo, jedan njegov brat je oženjen holandskom novinarkom - kaže izvor "Kurira i podseća" na njegovu brutalnost kada je sa "sa svojom ekipom 1999. upao u hotel 'Paštrik' i pobio 17 ljudi zato što su bili katolici".

Izricanje presude Ramušu Haradinaju zakazano je za četvrtak u Haškom tribunalu. Pratite Nadlanu.com za prve informacije o presudi!

Pogledajte još