Radnici Azotare bili bez plate dok je rukovodstvo Peconijev novac iznosilo u kesama

"Najmanje u dva navrata mi je donošen novac da dam Radosavu Vujačiću, privremenom zastupniku kapitala „Azotare“ i zameniku direktora „Srbijagasa“. Oba puta bilo je reči o sumi od po 20.000 evra.", ovim priznanjem, datim tokom saslušanja u prostorijama Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičeni Mihailo Grujić, zamenika direktora „Azotare“, samo je načeto korupcionaško klupko, pišu "Novosti".

Pojedini privatnici, poput Predraga Rankovića Peconija, vlasnika „Inveja“, na ovaj način su dolazili do đubriva po povlašćenoj ceni, koje su potom seljacima prodavali daleko skuplje. Zloupotrebe u „Azotari“ su tek počele da se rasvetljavaju, a uskoro će biti privođenja i u vezi mahinacija sa kupoprodajom žita.

DA PODSETIMO: Beogradski mediji pisali su ranije da je pančevačka "Azotara" primer nekažnjene pljačke građana Srbije kroz privatizaciju. Radnički sindikati Azotare upozoravali su sve državne institucije, policiju, sudstvo, ministarstva, Agenciju za privatizaciju, da je u toku velika pljačka državnog preduzeća i da se prodaje deo fabrike bez dozvole. Tada niko nije reagovao i pogon je izvezen u Rusiju.

Radnici su u aprilu ove godine tražili odgovornost ne samo tadašnjih vlasnika Azotare, već i državnih struktura koje su morale da reaguju mnogo ranije i spreče malverzacije.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije MUP i Tužilaštvo za organizovani kriminal u subotu su uhapsili devet osoba, osumnjičenih za malverzacije sa regresiranim mineralnim đubrivom, odnosno njegovom prodajom po povlašćenoj ceni. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i davanje i primanje mita.

Iza rešetaka su se našli Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, Zvonimir Nikezić, vlasnik „Ces Mekona“, Radosav Vujačić, zamenik generalnog direktora „Srbijagasa“ i zastupnik kapitala u „Azotari“, Mihajlo Grujić, bivši zamenik direktora „Azotare“...

PROČITAJ I: Pritvor do 30 dana Saši Draginu i Zvonimiru Nikeziću

Oni su osumnjičeni da su od jula 2009. do marta 2011. godine omogućili dvema Peconijevim firmama - „Sunce“ i „Invej“, preduzećima „Mlinostep“ i „Tera bo“ da nabave 70.000 tona đubriva od „Azotare“ po nižoj ceni (ostatak do pune cene plaćala država), iako na to nisu imali zakonsko pravo. Na ovaj način budžet Srbije je oštećen za blizu pet miliona evra.

Uskoro se, očekuje proširenje istrage. Radna grupa Uprave kriminalističke policije završila je predistragu vezanu za kupoprodaju žita u kojoj je „Azotara“ oštećena za 18 miliona evra.

Pogledajte još