Mladi bez posla, a bake na radnim mestima

Na večno pitanje, da li će biti penzija, ovih dana se nadovezala konstatacija, da će svi koji su planirali da se penzionišu, morati da duže ostanu na radnim mestima nego što je to bilo predviđeno u 2012. godini.

Ovo je pravilo, objašnjavaju za "Novosti" u Penzijskom fondu, zapisano u Zakonu o PIO i podrazumeva da se uslovi za sticanje starosne penzije podižu postepeno sve do 2023. Tada će se staviti tačka na sve promene, a žene će u penziju odlaziti sa najmanje 58 godina života i sa 38 godina staža, a muškarci sa isto godina, ali sa najmanje 40 godina rada.

U ovoj godini muškarci sa 40 godina staža su mogli da se penzionišu najranije sa 53 godine i osam meseci života, a u idućoj će se ova starosna granica podići za četiri meseca.

I ženama se od 1. januara podižu oba uslova za po četiri meseca, pa će one zahtev za penziju najranije moći da predaju sa 53 godine i četiri meseca života i sa 34 godine i četiri meseca staža.

Uslov za penziju 15 godina radnog staža

Svi koji odrade pun staž od 45 godina, ne moraju da brinu o godištu. Sa ovako ispunjenom radnom knjižicom, zahtev za penziju se može podneti bez obzira koje su godine rođeni i koliko imaju u tom trenutku. Muškarci u penziju mogu da idu čim napune 65 godina, a žene 60. Jedini uslov je da imaju bar 15 godina radnog staža iza sebe. Od početka ove godine, pa do sada, filijale fonda primile su 129.373 zahteva za starosnu penziju. U istom roku, stiglo je i 47.889 zahteva za invalidsku i još 36.128 za porodičnu penziju.

Udovice i udovci

U Fondu kažu da uslovi za odlazak u starosnu penziju nisu jedine izmene. Od 2013. penziju neće moći da zatraže ni udovice pre svog 51. rođendana (u ovoj su mogle sa 50 i po godina), ali ni udovci pre 56. godine, iako su u 2012. zahtev mogli da podnose šest meseci ranije. I ova će se granica podizati postepeno sve do 2017. kada će uslovi ostati ”zakucani”, pa će žene porodičnu penziju tražiti nakon 53. rođendana, a muškarci nakon 58.

Pogledajte još