Srbija prihvata sve osim ukidanja srpskih institucija na KiM

On je na sednici na kojoj je razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna rekao da je uloga Euleksa posebno važna u ovom trenutku i ne sme se menjati.

Srpska strana, rekao je on, nastavlja da sledi politiku nalaženja rešenja mirnim putem u konstruktivnom dijalogu sa Prištinom i spremna je da primeni postignute dogovore.
"Srbija vidi dijalog kao jedini način za prevazilaženje aktuelne krize i postizanje održivih rešenja za probleme sa kojima je svakodnevno suočeno stanovništvo na KiM," istakao je Mrkić, koji će se tokom boravka u Njujorku sastati sa Banom.

Šef UNMIK-a Farid Zarif pohvalio je u obraćanju putem video linka iz Prištine srpske i kosovske lidere koji su pokazali volju da poprave odnose Beograda i Prištine i izrazio nadu da će SB UN podržati dijalog.
"Zadovoljan sam razvojem situacije, ali pogotovo liderima koji su pokazali volju da poprave odnos Beograda i Prištine. Obojica su pokazali da gledaju u budućnost, a ne u prošlost", rekao je Zarif, govoreći o dva direktna susreta premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hašima Tačija.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj optužio je Srbiju da nastavlja da finansira i održava ilegalne bezbednosne i policijske strukture na severu Kosova.
"Srbija vodi, kontroliše i finansira ilegalnu policiju i paravojne strukture na tom području", rekao je Hodžaj, dodavši da je cilj toga "destabilizacija Kosova".

On se založio za nastavak dijaloga sa Beogradom, ocenivši da je u zajedničkom interesu da se zatvori mračno poglavlje istorije, u kome su, prema njegovom mišljenju, Albanci proživeli težak period i aparthejd.

Ambasadori zemalja članica SB UN su u okviru debate podržali nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali su izneli različite stavove o situaciji na Kosovu, posebno na severu, i srpskim institucijama u pokrajini.

U delegaciji Srbije koju predvodi Ivan Mrkić je i direktor Kanecelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

(Tanjug)

Pogledajte još