Stižu pare iz Rusije - Moskva zvanično odobrila kredit Srbiji

Predsednik Srbije je u otvorenom i srdačnom razgovoru s Rogozinom, istakao da je Srbija izuzetno zainteresovana za saradnju sa Ruskom Federacijom u brojnim oblastima, a da će uskoro projekat „Južni tok“ potpuno povezati Srbiju i Rusiju, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Nikolić je izneo težnju da se, osim na polju energetike, posebno unapredi saradnja Srbije i Rusije i u namenskoj industriji, ali i u drugim granama privrede.

Poljoprivreda

Naša poljoprivreda, na primer, može da stvori kvalitetne proizvode koji su potrebni ruskom tržištu i Srbija je spremna da obezbedi velike količine za plasman u Rusku Federaciju, dodao je predsednik Nikolić, javlja Tanjug.

Vojna neutralnost

Predsednik Nikolić je takođe rekao da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i da će zbog toga uskoro biti upućena naša parlamentarna delegacija u Parlamentarnu skupštinu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), pošto Srbija već ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini NATO.

(old_image)

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin obavestio je predsednika Nikolića da su ruski organi i zvanično odobrili kredit pod povoljnim uslovima Srbiji, koji je našoj zemlji nedavno obećan.

On je odnose između Rusije i Srbije ocenio kao veoma prijateljske i iskoristio priliku da prenese pozdrave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika Vlade, Dmitrija Medvedeva.

Milijardu dolara

Svi uslovi za dobijanje ruskog kredita od milijardu dolara su dogovoreni, a u toku ove, eventualno sledeće sedmice biće poznata i kamata na povučena sredstva, rekao je prošle nedelje ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević

On je rekao je da su svi uslovi za dobijanje ruskog kredita od milijardu dolara dogovoreni, osim visine kamate o kojoj bi uskoro trebalo da se izjasni rusko ministarstvo finansija.

"Dogovoreno je sve osim jednog, a to je kolika će biti kamata na povučena sredstva i očekujemo da se u toku ove sedmice, eventualno sledeće, rusko ministarstvo finansija izjasni o tom predlogu", rekao je prošle nedelje Bačević za Radio-televiziju Vojvodine.

Južni tok

Rogozin je se sastao i sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem a u razgovoru je ocenjeno da se saradnja između dve zemlje značajno unapređuje i potvrdili stav da "rešavanje problema u južnoj ( srpskoj) pokrajini mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom".

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Dačić i Rogozin razmotrili su mogućnosti većeg prisustva ruskih investicija, privrede i banaka u Srbiji, kao i zajednički nastup kompanija obe zemlje na tržištu.

Konstatovano je da je važan korak u ekonomskoj saradnji projekat Južni tok, koji bi trebalo da bude izgrađen do 2016. godine.

Dogovoren je nastavak saradnje u oblasti vanrednih situacija, posebno na razminiravanju terena i ocenjeno da Humanitarni centar u Nišu ima regionalni značaj na tom planu.

Srbija će se rukovoditi svojim interesima

Posle sastanka sa Rogozinom, Aleksandar Vučić je rekao da nije sporna želja Srbije da uđe u Evropsku uniju, kao i da zadrži prijateljske odnose sa Rusijom.
Vučić je rekao da Srbija neće dozvoliti da bilo ko pokvari njeno prijateljstvo sa Rusijom, ali je dodao da to niko nije ni tražio - ni iz EU, ni sa neke druge strane. Vučić je dodao će se Srbija rukovoditi svojim interesima jer postoji pre svega zbog svojih građana.

Nepromenjena politika prema Kosovu

Premijer Dačić i potpredsednik ruske vlade Rogozin razmatrali su i mogućnosti zajedničke borbe protiv terorizma i ilegalne trgovine narkoticima.

Premijer Dačić je istakao da politika Srbije prema pitanju Kosova i Metohije nije promenjena.

Sagovornici su se saglasili da rešavanje problema u južnoj pokrajini mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom.

Pogledajte još