SAD Nećemo podržati Palestince

0

SAD su danas ponovile da će u četvrtak u Generalnoj skupštini UN glasati protiv razolucije kojim se traži da Palestina dobuje status države nečlanice UN.

„Imamo nameru da glasamo protiv. Mislimo da je to (da Palestina dobije status zemlje nečlanice u UN) greška“, rekla je porptparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland i dodala da su SAD u „potpunosti protiv te inicijative“.

U skupštni UN u četvrtak se glasa o rezoluciji kojim se predlaže da se status Palestinske uprave u svetskoj organizaciji unapredi sa „entiteta“ na „država nečlanica„.

Od drugih članica Saveta bezbednosti, Velika Britanija je saopštila da će se uzdražati od glasanja, a Francuska da će podržati zahtev Palestinaca, ocenjujući da je to najadekvatnije rešenje kako bi se bio učinjen korak više ka uspostavljanju mira.

Rusija će glasati za, a Nemačka je dala do znanja da neće dati svoje „odobrenje„, ali nije precizirala da li će glasati protiv ili će biti suzdržana.

Palestinski predsednik Mahmud Abas sastao se večeras u Njujorku sa Vilijamom Bernsom, prvim zamenikom američkog državnog sekretara i sa specijalnim izaslanikom za Bliski Istok Dejvidom Hejlom.

Očekuje se da će na sutrašnjem glasanju većina zemalja članica UN podržai Rezoluciju.

(Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.