Kosovski Srbi: Plašimo se da ne ostanemo u Velikoj Albaniji

Ukoliko ne budu dobili takvu garancije onda će mirno protestovati, rekao je novinarima posle sastanka sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Prema njegovim rečima, Srbi ne mogu prihvatiti granicu između južne Srbije i Kosova i Metohije.
"Ukoliko dobijemo tu vrsti garancije da na prelazima nećemo plaćati carinu kvazi državi Kosovo, da nas neće terati da menjamo državljanstvo i lična dokumenta, na tim prelazima, pomažući svojoj državi, nećemo praviti nikave probleme. Mi ni ovako nećemo praviti bilo kakve probleme osim što ćemo iskoristi pravo da nastavimo mirne proteste" rekao je Ristić.

Ristić je dodao da su na sastanku dobili uveravanja da će u nastavku tehničkog dijaloga biti pokušano da se sporazum popravi odnosno da se izađe u susret tim zahtevima. On je kazao da će na sutrašnjim sednicama lokalnih skupština na severu Kosova odbornicima i građanima biti predočeno stanje i da će biti odlučeno da li će i kako oni reagovati.

Ristić je naveo i da je na sastanku rečeno da je pred Srbiju postavljen zahtev da do 10. decembra počne da funkcioniše integrisano upravljanje prelazima. Na pitanje da li se boje da će ostati bez podrške Vlade Srbije ukoliko ne prihvate rezultate dijaloga Beograda i Prištine Ristić je odgovorio:

"Ukoliko zaista bude rešenja koja neće ugrožavati naše interese,koji neće traziti od Srba na Kosovu da promene državljanstvo da bi tamo mogli da žive mi ćemo sarađivati sa sopstevnom Vladom ali ako ne bude takve vrste promena ne možemo to prihvatiti jer ćemo izgubiti svaku šansu za našu borbu da opstanemo u državi Srbiji",
rekao je Ristić.

Ristić je dodao da se Srbi sa Kosova boje da ne ostanu da žive u Velikoj Albaniji. On je naveo i da Srbi sa Kosova smatraju da su svi do sada dogovoreni sporazumi štetni ali da će kao razumni ljudi ako rešenja budu razumna sarađivati sa vladom oko njih.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić obavezali su se u današnjem razgovoru sa predsednicima opština sa severa Kosova i Metohije da će im do 4. decembra dostaviti tehnički protokol za implementaciju sporazuma u pisanom obliku, potpisan od strane privremenih vlasti u Prištini i Srbije.

Kako je saopšteno iz kabineta Nikolića, nakon toga će se predsednici tih opština obratiti građanima severa Kosova i Metohije.

Sastanku u zgradi Predsednika Srbije prisustvovali su i predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić - Krstimir Pantić, Dragiša Milović i Dragiša Vasić, šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević, kao i savetnik predsednika republike Srbije Marko Đurić.

(Tanjug)

Pogledajte još