Zašto žudimo za slatkim?

1. Šećer je droga

Baš poput kofeina, nikotina i alkohola za koje znamo kako nam škode, a ipak dopuštamo sebi njihovu konzumaciju, i šećer funkcioniše po istom principu. Odličan je za trenutno podizanje količine dopamina i izazivanje osećaja sreće. Šećer kao i teže droge polagano stvara zavisnost koje se nije tako lako rešiti. Pomalo smanjujte količine šećera i za svaki put pobedu nagradite – naravno ne slatkim.

2. Ne unosite dovoljno proteina u vašu ishranu

Telu je potrebno gorivo kako bi preživelo, a najbolji način za podizanje količine energije je unos dovoljne količine proteina. Ako organizam ne dobija dovoljno proteina počinje da gubi energiju. Šećer je brza zamena za protein i omogućuje trenutno podizanje količine energije. Počnite da jedete dovoljno proteina i primetićete kako vaša želja za slatkim lagano nestaje.

3. Izgubili ste snagu volje

Celi dan ste bili dobri, za ručak ste jeli zdravo, za međuobrok ste izabrali voće. Izbegavali ste slatka gazirana pića i odbijali ste da posegnete za nečim slatkim. Ali uveče ste nakon dugog i napornog dana došli kući iscrpljeni i sve što želite je nešto slatko. Pokušajte se odupreti i nagradite se za celodnevnu istrajnost zabavnim filmom ili šetnjom s boljom polovinom.

4. Slatko vas podseća na srećnije dane

Kada smo bili deca, slatkiše smo povezivali s nagradom za to što smo bili dobri ili učinili nešto kako treba. Slatkiši su se pojavljivali na veselim događajima poput rođendana i godišnjih odmora. Nije ni čudno što nas taj ukus slatkog vraća u to srećnije i bezbrižnije doba. Ipak sad kad smo odrasli moramo naučiti da se nosimo s tim željama. Nema ništa loše u tome da sebi udovoljimo s vremena na vreme nekom slatkom poslasticom, ali preterivanje sa slatkim iz emocionalnih razloga nije rešenje.

Izvor: Index

Pogledajte još