Ksenija Janković i Gudači Sv.Djordja

BEOGRAD, 29. novembra 2012. (Beta) - Violončelistkinja Ksenija Janković i Gudači Svetog Djordja nastupaju u petak u 20 sati u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a na programu su dela Jozefa Hajdna "Sedam poslednjih Hristovih reči" i Koncert za violončelo i orkestar u C i D duru.

Janković je agenciji Beta rekla da je za izvodjenje odabrala dva divna dela napisana u različitom stilu i u različitim periodima Hajdnovog života, koja su za svakog čelistu izazov.

Prema njenim rečima, koncert u C-duru napisan je izmedju 1762 i 1765. godine i prava je "dvorska" muzika, dok je kompozicija u D-duru iz 1783. "dublja" po izrazu i bojama.

"'Sedam poslednjih reči' sviram već dugo godina. Prvi put to delo svirala sam sa Šandorom Vegom i to je bio nezaboravan momenat u mom životu", rekla je Janković.

Ona je rekla da se probe sa orkestrom Gudači Sv. Djordja, sa kojim je poslednji put nastupala pre više od 10 godina, lepo odvijaju i da svi daju sve od sebe, jer je program dugačak i zahtevan.

Poslednji put Janković je nastupala u Beogradu u julu ove godine na zatvaranju Čelo festa, a kako je rekla, rado dolazi u Beograd i svira za Beogradjane. Pre koncerta u Beogradu, Janković je svirala na Čelo festivalu u Amsterdamu.

Jedna od najboljih čelistkinja sveta, u januaru će nastupati u Engleskoj, Irskoj i Nemačkoj, u februaru svira u Koreji i Norveškoj, a zatim u Italiji i drugim zemljama.

Pogledajte još