Poljoprivrednici da daju tačne podatke

BEOGRAD, 29. novembra 2012. (Beta) - Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović pozvao je u četvrtak sve gradjane koji su obuhvaćeni poljoprivrednim popisom, da odgovore tačno na sva pitanja popisivača, ističući da će podaci biti korišćeni samo zbirno.

"Podaci nikada neće biti prikazivani individualno, uvek sumarno i tabelarno i nije moguća nikakava rekonstrukcija podataka o pojedincu ili domaćinstvu", izjavio je Vukmirović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, predstavljajući prvu publikaciju s konačnim rezultatima popisa stanovništva 2011.

Od početka poljoprivrednog popisa najveći problem, kako su ranije naveli iz RSZ-a, predstavlja popisivanje državne zemlje izdate u zakup, jer se u velikom broju slučajeva dešava da popisivači dobijaju netačne podatke o tome ko obradjuje zemlju, zbog toga što se poljoprivrednici plaše dodatnog oporezivanja.

Direktor RZS-a apelovao je na sve koji su obuhvaćeni poljoprivrednim popisom da naknadno prijave sve što misle da su propustili prilikom prvog obilaska popisivača.

"Ako su se setili da nešto nisu naveli prilikom popisa poljoprivrede, mogu to da učine naknadno, jer popis traje do 15. decembra", kazao je Vukmirović.

On je ponovio da je popis značajan ne samo za poljoprivredu već i za celo društvo, jer će omogućiti stvaranje politika razvoja utemeljenih na relevantnim podacima.

Pogledajte još