Novi Sad ispunio uslove za kandidaturu

NOVI SAD, 29. novembra 2012. (Beta) - Odbor za realizaciju inicijative da se grad Novi Sad kandiduje za evropsku prestonicu kulture 2020. godine ispunio je sve uslove i kandidatura je sada izvesna, rekao je u četvrtak predsednik Odbora Andrej Bursać.

On je agenciji Beta rekao da je 2020. godina označena kao prva godina u kojoj i zemlje koje nisu članice Evropske unije mogu da se kandiduju za ovu titulu, te da je po signalima iz Brisela Novi Sad ozbiljan kandidat.

"Ova odluka je bila presudna za nas, te je Odbor doneo strateški plan 'Visions2020' po kojem će se odrediti šta Novi Sad sve treba da uradi do 2020. godine i koje programske aktivnosti treba da budu sprovedene, što je ujedno i neka vrsta kulturne strategije grada", rekao je Bursać.

On je rekao da će Novi Sad kandidaturu podneti 2014. godine, a odluka o tome ko će dobiti tu prestižnu titulu biće objavljena 2016. godine.

Predvidjaju se ulaganja grada od 15 miliona evra, a u infrastrukturu će, prema procenama, biti uloženo oko 10 miliona evra iz gradskog budžeta.

Pogledajte još