Zlatna lopta za Mesija, Ronalda ili Inijestu

Napadač Barselone Mesi tri puta je do sada osvajao nagradu za igrača godine i po mnogima, važi za favorita i u ovogodišnjoj trci za Zlatnu loptu.

Ukoliko pobedi, Mesi će biti prvi fudbaler u istoriji koji je četiri puta proglašen najboljim. On je zajedno sa Mišelom Platinijem jedini fudbaler koji je do sada tri puta uzastopno osvajao ovo priznanje.

Mesi je tokom kalendarske godine za Barselonu i reprezentaciju svoje zemlje postigao 82 gola, što je za tri manje od rekorda Nemca Gerda Milera.

Ronaldo
je prošle sezone imao ključnu ulogu u osvajanju šampionske titule Real Madrida u španskoj Primeri, pošto je postigao 46 golova u prvenstvu. On je, takođe, s reprezentacijom Portugala stigao do polufinala Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Ronaldo je izabran za najboljeg 2008, dok je 2009. i 2011. bio drugi.

Inijesta je s reprezentacijom Španije postao prvak Evrope, dok je s Barselonom, kao i Mesi, osvojio španski Kup kralja. Inijesta je 2008. bio drugi u izboru za dobitnika Zlatne lopte.

Imena trojice fudbalera koji su ostali u konkurenciji za Zlatnu loptu saopštio je predsednik FIFA Sep Balter na konferenicji za nopvinare u Sao Paulu.

Ime dobitnika Zlatne lopte biće poznato na svečanosti u Cirihu 7. januara.

Beta/Tanjug

Pogledajte još