Partizan ostao u trci za top 16

Najefiksniji u timu Partizana Dejvis Bertrans sa 14 i Vladimir Lučić sa 13 poena, a u ekipi Lijetuvosa Nemanja Nedović sa 16 i Leon Radošević sa 15 poena.

Partizan je posle mnogo muke i promene rezultata uspeo da zabeleži pobedu koja ga ostavlja u trci za Top 16, a za to mu je potrebno da u poslednjem kolu pobedi Bamberg u gostima.

POGLEDAJ VIDEO: Partizan savladao Lijetuvos Ritas

Partizan je odlično počeo svoju odlučujuću utakmicu u Evorligi ove sezone. Snažnom odbranom i raznovrsnim napadom, crno-beli su poveli sa 8:0, a sredinom prve deonice i sa 12:3. Cela prva petorka, u kojoj se našao i 17-godišnji Nikola Milutinov i potpuno iskoristio priliku, igrala je dobro u početku, a Lijetuvos se nije najbolje snalazio u bučnoj atmosferi Pionira.

(old_image)

Iskusnija ekipa Lijetuvosa vratila se u "život" trojkom Mindaugasa Katelinasa, zatim poenima Renaldasa Sibultisa i Janisa Blumsa. Kada je gostima "proradio" šut, popravila se i odbrana, a Partizan kao da je stao, tako da su gosti u finišu prve i početkom druge četvrtine napravili seriju 16:3 i poveli sa 25:21.

Ta prednost litvanskog tima nije dugo trajala, pošto su Milutinov, Vladimir Lučić sa penala i Dragan Milosavljević vratili prednost Partizanu, 27:25, a posle trojke Davisa Bertansa bilo je 30:25. Nakon toga razvila se prava "rovovska borba". Oba tima su bila jako angažovana u odbrani koja se igrala na granici faula, što je dovelo do mnogo grešaka.

PARTIZAN: Milutinov 7, Vesterman 5, Gordić 2, Lučić 13, Milosavljević 10, Bogdanović, Gagić 2, Musli 12, Čakarević, Gordon 10, Anđušić, Bertans 14.

LIJETUVOS RITAS: Dulkis, Babrauskas 5, Seibutis 12, Buterlvicijus, Samardžiski 1, Katelinas 3, Nedović 16, Jomantas, Redikas, Radošević 15, Ivanov 10, Blums 12.

Obe ekipe morale su mnogo da rade za svaki koš. Lijetuvos je penalima Steponasa Babrauskasa i sa pet vezanih poena Nemanje Nedovića vratio prednost, 32:30. Posle tajm-auta, gosti iz Litvanije postigli su samo jedan poena (penal Predraga Samardžiskog), a Partizan je je dao devet i na poluvreme je otišao sa prednošću od 39:33.

Partizan je i na početku drugog poluvremena nastavio da pogađa i da koristi slabiju igru protivnika. Crno-beli su u skoro svakoj utakmici u Evroligi ove sezone imali "pauzu" u trećoj četvrtini, ali su večeras zadržali prednost, iako je igra u oba pravca bila prepuna grešaka.

Partizan je u trećoj deonici u više navrata imao 10 poena prednosti (prvi put 50:40), ali uz slabiju

(old_image)

organizaciju napada i lošu odbranu reketa nisu uspeli da je zadrže. Lijetuvos je prilazio na šest poena zaostatka, a ta razlika je mogla da bude i manja da su gostujući košarkaši bili precizniji. Crno-beli su u poslednjih 10 minuta ušli sa prednošću od 59:50.

Lijetuvos je dobro počeo poslednju četvrtinu i preko Leona Radoševića, Sibutisa i Dejana Ivanova napravio seriju od 12:1 i došao do vođstva 62:60. Partizan je od tada uglavnom jurio rezultat i propustio je mnogo prilika da vrati prednosti, ali je tim iz Viljnusa takođe mogao da ima ubedljiviju prednost.

Nemanja Nedović je bio posebno raspoložen u poslednjoj deonici i pogađao je svaki put kada bi ostao sam na šutu.

U poslednja četiri minuta nijedan tim nije imao više od dva poena prednosti. Sibutis je trojkom doveo Lijetuvos u vođstvo od 74:73 dva minuta pre kraja, da bi Gordon izborio koš i vratio vođstvo Partizanu 75:74.

Crno-beli su prokockali napad 30 sekundi pre kraja, a trener Partizana Duško Vujošević odlučio je da brani poslednji posed Lijetuvosa, i domaći košarkaši su uspeli u tome za neophodnu pobedu. Ovo je Partizanu druga pobeda u ovogodišnjem takmičenju, dok su gosti iz Litvanije zabeležili sedmi poraz.

Naredni meč crno-beli igraće u gostima sa Barselonom 6. decembra.

Beta

Pogledajte još