Snežna mećava na Durmitoru skoro zatrpala zalutale planinare

Ekipa spasilaca iz Žabljaka u 10 časova, u lokalitetu Struga, na prelazu iz male u veliku Kalicu srela se sa planinarima iz Užica koji su u četvratak lutali po planini Durmitoru, javljaju "Vijesti".

Spasilac Zoran Vojinović kaže da se susret dogodio nakon dva i po sata od njihovog polaska u akciju. Dodao je da se aktivnosti odvijaju po velikom nevremenu, po jakoj mećavi, pri čemu se kreću kroz sneg čija je visina premašila 60 santimetara.

Planinari su u kratkom razgovoru za "Vijesti" kazali da po magli, koja smanjuje vidljivost, gaze sneg do pojasa, da se nigde ne vide markacione oznake i da im je hladno.

Planinari iz Užica su juče, uprkos velikom nevremenu, krenuli iz Žabljaka u planinarski pohod, oslanjajući se na iskustva sa Durmitorom iz ranijih pohoda. Stigli su do jedinog crnogorskog lednika, sada prekrivenog sa novih pola metra snega.

Užičani Aleksandar Đorđević i Ivan Vladisavljević, proveli su dramatičnu noć u lokalitetu Velika kalica, u Durmitoru, nakon nepromišljene planinarske avanture koja je započela u četvrtak. Magla i sneg, međutim, omeli su ih da pronađu bivak, pa su tumarali Durmitorom u nadi da pronađu sklonište.

Pošto u tome nisu imali uspeha, mobilnim telefonom su se obratili za pomoć crnogorskoj policiji. Zbog mraka i nevremena nije bilo uslova za intervenciju spasilačkih ekipa, ali su policajci i spasioci neprestano bili u telefonskom kontaktu sa zalutalim planinarima, prenose podgorički mediji.

Užičani su mokri i promrzli napravili improvizovano sklonište od bora krivulja u stenama i noć proveli u vrećama za spavanje.

Kada je osvanulo ostavili su sve i pešice se uputili prema Žabljaku, a u susret su im krenuli pripadnici opštinske službe spasavanja.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još