Dačić: Hag otvara stare rane, Srbija ide dalje

Dačić kaže da je došlo vreme da Srbija ide dalje u evropskim integracijama jer je ispunila ključne uslove za otvaranje pregovora sa EU.

"Evropska unija je primila na znanje odluku suda u Hagu (o Haradinaju). U normalnim situacijama, sudske odluke se ne komentarišu. Međutim, ovde se očigledno radi o političkoj odluci koja se bazira na nekim političkim motivima a ne na pravnim činjenicama. Jer kako na drugi način objasniti toliko raskorak između prvostepene i drugostepene odluke",rekao je Dačić.

Premijer je u intervjuu za magazin Kord rekao i da će oslobađajujća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču negativno uticati na odnose u regionu i "teškom mukom započet proces pomirenja".
"Ova presuda ponovo otvara neke stare rane koje nisu zarasle do kraja i dovodi u pitanje povlačenje tužbe za genocid što sve nesumnjivo vodi u pravcu prevazilaženja problema i traženja tački koje nas spajaju, a ne razdvajaju", naveo je Dačić.

On je ponovio da će Srbija svesti odnosa sa Tribunalom na tehnički nivo, što znači da će ispunjavati sve međunarodno-pravne obaveze ali ne i druge oblike saradnje, i istakao da to ne može da ugrozi dalji nastavak evropskih integracija.

Komentarišući odnose sa Hrvatskom, Dacić je istakao da oni nikada ne zavise samo od jedne strane i da "saradnja sa Hrvatskom zavisi i od volje Hrvatske".
"Mi sa naše strane ne mislimo da ova presuda ima i veze sa hrvatskom državom i hrvatskim narodom, to je stav haškog suda i to jednog veća haškog suda. Međutim, smatramo neprimerenim veličanje takvih ljudi i njihovo proglašavanje za nacionalne heroje, jer postavljamo pitanje koju poruku to emituje svim Srbima koji su ostali da žive u Hrvatskoj, a i brojnim Srbima građanima Hrvatske koji još uvek žive kao izbeglice u Srbiji", naveo je on.

Konstatujući da se u proteklom periodu dogodio zastoj u donosima sa Hrvatskom, Dačić je ukazao da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi jedan od postulata EU čije će članica Hrvatska uskoro postati i poručio da bi u narednom periodu dve zemlje trebalo više da bave stvarima koje predstavljaju zajednički interes.

(Tanjug)

Pogledajte još