Pet pripadnika JSO pušteno iz zatvora

Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić ostaju u zatvoru u kom izdržavaju višedecenijske kazne.

- Da se brane sa slobode iz Okružnog zatvora u Beogradu pušteni su tokom ove sedmice Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković, dok je Veselin Lečić iz pritvora pušten uz jemstvo pre dva meseca - rekao je Lečićev advokat.

Sledeće suđenje, na kom bi trebalo da krene saslušanje svedoka, mahom političara i radnika BIA, zakazano je za 28. januar 2013.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Izvor: Blic

Pogledajte još