Romeo i Julija naše mladosti 16 godina kasnije

Sada već davne 1996. godine australijski genije Baz Lurman je Šekspirovoj tragediji "Romeo i Julija" dao svoj moderni pristup i bezobraznu hrabrost zbog kojih ga ili obožavaju ili preziru. Njegovi Romeo i Julija su već od samog naslova filma (u originalnom nazivu filma između njihovih imena stoji znak "+" - "Romeo + Juliet") vrlo šik, pravi predstavnici današnjeg doba koji se bore u svetu okrutnog biznisa i vatrenog oružja.

Lurman, taj majstor raskoša poznat po filmovima "Mulen Ruž", "Australija" i Nadlanu.com favoritu "Plesom do ljubavi", trenutno svoj specifični dodir daje još jednom klasiku - "Velikom Getsbiju" F. Skota Ficdžeralda. Jedva čekamo ovaj film, u kome Lurman opet sarađuje sa DiKapriom.

Kako biva sa svakom ekranizacijom velikog literarnog dela, i ova bi bila potpuni promašaj da reditelj nije vešt, ali, pre svega, da glumci nisu nešto posebno. Kler Dejns (poznata po seriji "Moj takozvani život" i aktuelnoj hit-seriji "Homeland") i Leonardo DiKaprio - nekada momčić koji obećava, a sada veliki glumac - odlično su se snašli pred ovim teškim zadatkom i postali možda omiljeni Julija i Romeo svih vremena. OK, omiljeni svakako generaciji koja je odrastala devedesetih.

Prošlo je 16 godina od kada su se Dejnsova i DiKaprio sreli... Danas, on ima 38 godina, a ona 33. Mogu biti zadovoljni i kako izgledaju i kakve su im karijere, zar ne? Inače, Dejnsova je udata za (neodoljivog!) glumca Hjua Densija, a DiKaprio... pa, on je i dalje smrt za manekenke (poslednja u nizu je Viktorijin anđeo Erin Heterton), koje zavodi, pa raskida s njima. Može mu se.

(old_image)

Drski Lurman, zbog čega smo i njegovi fanovi, je ovim filmom čak i promenio kraj Šekspirovoj tragediji. Naime, njegovi Romeo i Julija, pre nego što će oboje umreti, se ipak sreću, čime je autor dobio jednu intenzivnu scenu, koja je, eto, Šekspiru promakla.

Prvobitni izbor za ulogu Julije bila je glumica Natali Portman. Međutim, razlika u godinama je bila prevelika, i kako je Lurman otkrio, izgledalo je kao da je DiKaprio zlostavlja.

Takođe, iza ovog filma ostalo je, pored niza nagrada za tada mlade glavne glumce, i izuzetan soundtrack sa jednom pesmom koja je za sva vremena - The Cardigans i hit "Lovefool" (video u nastavku).

Pogledajte još