Nemaju ni za hleb, a tebaju im invalidska kolica - siromašno 70 odsto invalida u Srbiji

U svetu se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije invalidna lica čine 10 odsto stanovništva. U Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a više od 70 odsto njih je siromašno.

Da se invalidi pored svakodnevnih fizičkim barijerama suočavaju i sa barijerama u svesti nekih građana Srbije svedoči i potpredsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Svetlanom Vlahović, koja je gostujuću u Dnevniku RTS-a, rekla da su fizičke barijere uvek neka vrsta diskriminacije i prepreka za ostvarivanje punih prava svih građana Srbije.

Vlahovićeva, kaže da je mnogo veći problem svest građana i predstavnika lokalnih zajednica koji često ne podržavaju dovoljno osobe sa invaliditetom i njihove organizacije.

Kada je reč o regulativi, potpredsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom kaže da je ona unapređena i sinhronizovana sa evropskim zakonodavstvom, ali da se u praksi propisi nedovoljno primenjuju.

Pomenute barijere doprinele su siromaštvu osoba sa invaliditetom.

- Oni su višestruko ugroženi. Nedostupnost obrazovnih institucija u prethodnim decenijama je onemogućila njihovo obrazovanje i zastarela su zanimanja kojima mogu da se bave, a takođe njihov broj je ograničen - objašnjava Vlahovićeva.

Ona dodaje da treba popraviti sadržaj obrazovnog programa i profile stručnosti prilagoditi zahtevima savremenog tržišta.

- Siromaštvo je i posledica dodatne materijalne opterećenosti porodice koja ima člana sa invaliditetom - kaže Svetlana Vlahović i precizira da takve porodice uvek imaju dodatne troškove oko rehabilitacije, nege, lekova i pristupačnosti.

- Svako uklanjanje tih barijera i podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa invaliditetom i članova njihovih porodica bi u mnogome doprinelo smanjenju siromaštva - ističe Vlahovićeva.

Položaj porodica dece sa invaliditeom je država u velikoj meri unapredila novim Zakonom o socijalnoj zaštiti kroz razvoj socijalnih usluga podrške, što je nephodno kako bi se dete zadržalo u prirodnom okruženju i kako bi roditelji mogli da obavljaju svoju profesionalnu ulogu da bi održali egzistenciju, ocenjuje potpredsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Pogledajte još