UN poziva Izrael da pusti inspekciju u svoja nuklearna postrojenja

Za rezoluciju su sinoć glasale 174 članice UN, šest je bilo protiv, a šest uzdržano. Protiv su bili Izrael, SAD, Kanada, Maršalska ostrva, Mikronezija i Palau.

UN tom rezolucijom pozivaju Izrael da se pridruži Sporazumu o neširenju nuklearne tehnologije "bez daljeg odlaganja" i da otvori svoja nuklearna postrojenja za inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Izrael, iako se veruje da poseduje nuklearno oružje, odbija da to potvrdi ili demantuje i odbija da se pridruži tom sporazumu, zajedno sa Indijom, Pakistanom i Severnom Korejom, koje takođe, kako se
pretpostavlja, poseduju atomsko oružje.

Konferenciji u Helsinkiju sredinom decembra trebalo je da prisustvuju sve arapske zemlje i Iran, ali su SAD 23. novembra saopštile da je skup otkazan, navodeći kao razlog političku situaciju u regionu i
prkosan stav Irana u vezi s neširenjem atomskog naoružanja.

Iran i neke arapske zemlje tvrdile su da je pravi razlog otkazivanja konferencije odbijanje Izraela da prisustvuje skupu u Finskoj.

Na arapski predlog o stvaranju Bliskog istoka bez oružja za masovno uništenje, 189 potpisnica Sporazuma o nuklearnom neširenju pozvalo je na održavanje konferencije o uspostavljanju takve slobodne zone.

Rezolucija UN, kojom se pozdravlja ta konferencija, odobrena je u komitetu za razoružanje pre nego što je skup otkazan.

Stav Izraela je da prvo mora da bude potpisan bliskoistočni mirovni sporazum pre uspostavljanja zone slobodne od oružja za masovno uništenje. Muslimanske zemlje u tom regionu tvrde da neprijavljeni
nuklearni arsenal koji poseduje Izrael predstavlja najveću pretnju miru u regionu.

Rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu pravno obavezujuće, ali predstavljaju stav međunarodne zajednice i imaju moralnu i političku težinu.

(Beta-AP)

Pogledajte još