Bez istrage samoubistva srpskog ambasadora pri NATO

"To jeste bilo samoubistvo", izjavila je Ajn Van Vimersk iz kancelarije briselskog tužioca.

Prema njenim rečima, dalja istraga nije planirana. Diplomate na koje se poziva AP tvrde da je Milinković uoči samoubistva na briselskom aerodromu razgovarao i šalio se sa kolegama, kao i da nije delovao uznemireno.

Njegovi motivi su misterija, rekao je jedan diplomata.

Kako saznaje "Kurir" ambasador Milinković ubio se na glavnom, međunarodnom aerodromu u Briselu tako što je skočio s parkinga pred očima Zorana Vujića, pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije, koji vodi sektor za bezbednosnu politiku.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije Branislav Milinković tragično je preminuo u 52. godini u Briselu.

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je danas iskreno saučešće porodici i prijateljima ambasadora Srbije pri NATO Branka Milinkovića koji je sinoć tragično preminuo u Briselu.

"Belgijska policija istaržuje ovaj slučaj, ali po svemu sudeći reč je o samoubistvu", rekao je Dačić novinarima posle učešća na Forumu o napretku Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen duboko je pogođen zbog tragične smrti ambasadora Srbije pri toj organizaciji Branislava Milinkovića, izjavila je danas u Briselu portparolka Alijanse Karmen Romero.

"Milinković je uživao veliko poštovanje. Nedostajaće nam", rekla je Romero, prenose agencije.

Ambasador Milinković koji je juče preminuo, bio je ugledan diplomata i pravnik. Službovao je u Beču i Briselu. Ostaje u sećanju svojim kolegama kao vrsni diplomata, svestrani intelektualac i plemenit čovek.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije naknadno će obavestiti o datumu komemorativnog skupa i sahrane.

Milinković je iza sebe ostavio osamnaestogodišnjeg sina i suprugu koju je vest zatekla u Dablinu odakle se odmah uputila u Brisel.

Branislav Milinković je 2009. godine postavljen za ambasadora Srbije pri NATO u Briselu, gde je već od 2004. godine bio specijalni izaslanik šefa diplomatije tadašnje SCG pri Severnoatlantskoj alijansi. Pre toga je bio stalni predstavnik Srbije pri misijama u OEBS i Ujedinjenim nacijama. Status ambasadora u MSP imao je od januara 2000. godine.

Pogledajte još