Urednica "Vogue-a" Ana Vintur postaje ambasadorka u Evropi

Imenovanje za ambasadora žene po kojoj je napisana knjiga i snimljen film "Đavo nosi Pradu", i nije izneneđenje imajući u vidu njeno dugogodišnje prijateljstvo s predsednikom Barakom Obamom, ali i praksu u američkoj diplomatiji da se uz profesilonalne diplomate, na istaknuta mesta često postavljaju i osobe od predsednikovog posebnog poverenja, bez obzira na to što ranije nisu imali diplomatsko iskustvo.

To se naročito odnosi na diplomatsko predstavništvo u Londonu u koje su iz Amerike često slani ambasadori koji su odigrali značajnu ulogu u prikupljanju sredstava u predesedničkoj predizbornoj kampanji.

U ovom slučaju, Vinturova (63) koja je kao članica Obaminog odbora za umetnost organizovala je razne događaje na kojima su se prikupljala sredstva za demokrate, konkurenciju za diplomatsku funkciju ima u Metjuu Barzunu, finansijskom direktoru Obamine predsedničke kampanje. Njih dvoje su prikupili najveće donacije u predsedničkoj predizbornoj kampanji za Obamu. Svako od njih je sakupio više od 500.000 dolara.

Međutim, portparolka "Vogue-a" Megan Salt kaže da Ana Vintur nije zainteresovana za diplomatiju i da je veoma zadovoljna sadašnjim poslom. Ovu informaciju nisu hteli da komentarišu ni u Beloj kući.

Pogledajte još