U Kairu petoro mrtvih, tenkovi na ulicama

Suprotstavljene strane jedna na drugu bacaju kamenice ispred predsedničke palate, uprkos snažnom prisustvu vojske koja je pozvala obe strane na uzdržanost. Jutros je samo na kratko bilo mirno ispred predsedničkog kompleksa, gde je noćas, kako je saopštilo ministarstvo zdravlja, ubijeno petoro ljudi, a 350 osoba povređeno, javio je Rojters.

U međuvremenu, iz Morsijevog kabineta je saopšteno da će se predsednik obratiti narodu putem televizije, a prema rečima jednog zvaničnika, on će pozvati opoziciju na dijalog.

Ranije danas, agencija Frans pres je izvestila da je vojska ispred predsedničke palate rasporedila tenkove i oklopna vozila.

Noćašnje ulične borbe u kvartu Heliopolis najintenzivnije su nasilje otkako je počela kriza u Egiptu 22. novembra, kada je Morsi usvojio sporni dekret kojim je sebi dao široka ovlašćenja.

Morsijevi protivnici zahtevaju da se odbace i dekret i nacrt novog ustava, usvojen prošle sedmice, kojem se protive mnogi liberali i hrišćani, tvrdeći da on ne garantuje ni slobodu veroispovesti, ni slobodu štampe, i otvara put za strogu interpretaciju šerijatskog zakona.

Opozicija je ranije istakla da odbacuje sve pozive na dijalog dok se ne odustane od spornog nacrta novog ustava.

(Tanjug)

Pogledajte još