Banka matičnih ćelija u Srbiji 2013. godine

Svi kojima je potrebno lečenje matičnim ćelijama moći će da dobiju odgovarajući uzorak, ukoliko on postoji u bilo kojoj svetskoj javnoj banci matičnih ćelija, i to besplatno.

Takođe, davalac nema kontrolu nad uzorkom, i on može biti iskorišćen za bilo koga kome je potreban. Funkcioniše na istom principu kao i dobrovoljno davanje krvi. Roditelji doniraju krv pupčanika novorođenčeta i nikada ne pitaju ko je dobio te ćelije.

Porodična banka matičnih ćelija, se osniva uz javnu, i u njoj će se ostavljati uzorci za potrebe obolelog člana porodice, takođe besplatno.

(old_image)

Kako je planirano, novi objekat biće izgrađen u sklopu Instituta za majku i dete. Moraće da zadovolji sve propisane svetske standarde za banke matičnih ćelija. Površina zgrade biće oko 600 kvadratnih metara i u njoj će moći da se sačuva oko 10.000 uzoraka.

"Nakon dobijanja mnogih dozvola i raspisivanja tendera za izvođača radova, pri kraju smo prve faze. Završen je odabir ponuđača i danas će biti potpisan ugovor sa izvođačem radova. Nadamo se da će u prvom tromesečju sledeće godine biti završena izgradnja objekta", kaže za Blic Danica Mihailović, direktorka Uprave za biomedicinu.

Od 2008. godine do sada je za banku matičnih ćelija potrošeno oko 93 miliona dinara iz državnog budžeta. Nakon završetka izgradnje sledi uređivanje unutrašnjeg prostora, što podrazumeva i nabavku posebnih aparata za filtraciju fazduha različitog stepena čistoće, a sve u cilj što bezbednijeg prijema, obrade i čuvanja matičnih ćelija. Paraleno sa tim kupovaće se i oprema i raditi na edukaciji kadra.

Izvor: Blic.rs

Pogledajte još