Ambasador Branislav Milinković se ubio jer je saznao da boluje od teške bolesti

Kako je u ekskluzivnom razgovoru za Telegraf ispričala njegova supruga Sanja Milinković, srpski diplomata, inače sjajan suprug i otac i cenjen stručnjak za međunarodne odnose Branislav Milinković za bolest je saznao svega nekoliko dana pre samoubistva...

- Jedan od vikenda početkom ovog decembra proveli smo zajedno. Nažalost, nije bio ni približno zabavan i veseo kao ranije. Iznenadna i teška bolest, koju su lekari nedavno konstatovali kod Branka, bila je glavna tema razgovora između nas dvoje. Posto su mu predviđali dugoročno i mučno lečenje, sa neizvesnim ishodom, Branko nije mogao da se pomiri s tim da ostatak zivota provede, kako je rekao, ‘u stanju nedostojnom čoveka’ – rekla je diplomatska predstavnica Srbije pri OEBS-u u Beču.

Šokirana vešću koju joj je suprug saopštio, Sanja je pokušala da mu pomogne i tako što će se informisati o alternativnim načinima lečenja. Međutim, svega nekoliko dana pred početak lečenja, Branislav je odustao.

- Dogovorili smo se da iskoristi predstojeće praznike i smanjenje obima posla u NATO tokom bozićnih praznika da odemo u Beograd. U ponedeljak, na rastanku mi je obecao da ce svakako doci u Beč za nedelju dana i da će, ako treba, da ne čekamo, otvoriti bolovanje. Bila sam jako ohrabrena i potpuno uverena da je to samo još jedna prepreka u našem zivotu, koju ćemo kao i sve ostale zajednički prebroditi i savladati. Morao je to jutro da se vrati u Brisel da upriliči posete nasih visokih zvaničnika… - sa tugom nam je rekla udovica ambasadora.

Nju je ova tužna vest zatekla u Dablinu, na ministarskoj konferenciji OEBS-a.

- Uprkos strašnom šoku, u magnovenju sam shvatila da ga je u nekom trenutku nadjačao strah, o kojem mi je pričao prethodnih dana, da zbog iscrpljenosti neće biti u stanju da odgovori visokim zahtevima profesije i položaja na kojem se nalazi. Moja uveravanja u suprotno, ocigledno nisu pomogla – dodala je Sanja.

Sanja i Branislav Milinković su, uprkos razdvojenosti, imali skladan brak.

On je bio izuzetan čovek - novinar, pravnik i filmofil, kaže Sanja Milinković za "Telegraf".

Pogledajte još