Odlučeno: Protesti Srba na Jarinju okončani!

U zaključku Vlade Srbije koji je pred početak sednice podeljen odbornicima četiri opštine sa severa Kosova navodi se da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova, da će biti omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata koje izdala Republika Srbija, piše "Tanjug".

Očekuje se da će prelazi Jarinje i Merdare biti otvoreni 10. decembra, a prelazi Brnjak i Končulj do 31. decembra.

Vlada će primeniti postignuti sporazum u vezi integrisanog upravljanja administrativnim prelazima i ukoliko dođe do kršenja dogovora Vlada će suspendovati dalje sprovođenje tog sporazuma.

- Hoćemo sve drugo osim da živimo u nezavisnom Kosovu i prihvatimo institucije samoproglašene Republike Kosovo - naglašava član opštinskog veća u Zubinom Potoku Vladimir Milentijević, a prenosi "Tanjug".

U zaključku Vlade Srbije o kome se raspravljalo na sednici odbornika četiri opštine sa severa Kosova, takođe je naznačeno da će ovaj režim biti na snazi do postizanja konačnog dogovora iz oblasti sporazuma vezanog za integrisano upravljanje prelazima.

Na osnovu ovih pregovora, odbornici četiri opštine sa severa Kosova doneli su odluku da protesti Srba kod Jarinja budu okončani.

Pogledajte još