Neverovatni evropski somovi love golubove u letu (VIDEO)

Biologe oduvek fasciniraju te nevidljive granice koja razdvajaju kopno od vode, kao i vazduh od vode. Upravo ova prostranstva koja je nemoguće locirati ili izmeriti su mesta na kojima neke životinje mogu da izađu iz svog ekosistema i zavire u sasvim drugačiji. Za neke morske životinje, kao što su kitovi orke, ova "granična područja" predstavljaju jedino mesto na kome mogu da bar na kratko vreme napuste svoj ekosistem i tako uhvate nešto za jelo.

Primer ovog "čuda prirode", zabeležili su francuski biolozi, koji su nedavno posmatrali evropske somove u lovu na golube, što su činili s velikim uspehom. Naravno, ovo je dokazalo da je inteligencija riba potcenjena i da se one zapravo mnogo lakše adaptiraju nego što se obično misli.

Jedan uspešan napad od četiri izvedena neverovatan je prosek za bilo koju vrstu napada, a pogotovo za napade koji prelaze barijeru između vode i kopna.

Istraživači sa Univerziteta u Tuluzu posmatrali su somove sa mosta na reci Tarn na jugozapadu Francuske i snimili nešto što do sada niko nije - 45 pokušaja lova na golubove od čega je 28 bilo uspešno.

Jedno od najznačajnijih otkrića je i to da su naučnici saznali da ribe za lociranje plena koriste vibracije u vodi, a ne vid, jer su napadale samo golubove koji su se kretali u vodi. Golubovi koji su mirovali nisu bili plen riba.

Pogledajte još