Koliko još Peranovića ima u SPC?

Nisam od onih koji drže kantar u rukama, ali u ovom slučaju nema dileme da je Peranović zaslužio najstrožu moguću kaznu propisanu zakonom. Kada ubijete nekoga na kome se utvrdi da ima 50 hematoma i slomljenu hrskavicu na vratu nište uništili samo njegov život, nego i sopstveni i svoje porodice. Iz svega prikazanog očigledno je da sveštenik Peranović nije uopšte obraćao pažnju na život.

Problem Crkve nije to što je pojedinac izvršio zločin, već što je taj pojedinac radio pod okriljem Crkve bez ikakve kontrole. Postavlja se pitanje kako je moguće da je neko ko je završio Poljoprivredni fakultet, bez ijednog dana Bogoslovije i Bogoslovskog fakulteta uopšte rukopoložen i ko mu je dozvolio da drži centre u kojima je uzimao mesečno po 50 hiljada evra od roditelja koji su ostavljali decu na lečenju od narkomanije.

U sistemu gde niko nikoga ne kontroliše, a sve se zna, SPC kao organizacija tone sve dublje i dublje. Ako je jedan Peranović mogao da bude rukopoložen pored toga što nema nikakvu kvalifikaciju i poznat je kao bajker i alkoholičar, postavlja se pitanje koliko još sličnih njemu ima u SPC?

Nažalost, poznavajući situaciju u funkcionisanju SPC, kao neko ko je završio bogosloviju, mišljenja sam da je sličnih Peranoviću mnogo, a da je dosta zločina počinjeno ili će tek biti upravo zbog ne postojanja kontrole i straha od bilo čega.

Iako svi pričaju o vladici Pahomiju da je pedofil i da je to što je slučaj protiv njega zastareo priča koja ne pije vodu, ni državni ni crkveni sud nemaju više petlju da ispitaju taj slučaj. Jer, ako neko nije kriv, bolje je to dokazati, nego zataškavati.
Najšokantniji slučaj o kome se malo piše, a mnogo zna je slučaj mladog bogoslova Milića Blažanovića, koji je sa 19 godina stradao 1999.godine , ali je slučaj pred pravosuđem pokrenut tek nedavno, kada je porodica angažovala advokata Duška Tomića.

Prema zvaničnoj verziji, Blažanović se ubio bombom u manastiru Papraća kod Šekovića. Međutim, njegova majka Dragica Jovičić tvrdi da je Milić ubijen jer je odbio da spava sa vladikom Vasilijem Kačavendom. Priseća se da je sinu savetovala da se čuva vladike „jer se pričalo da je pedofil“.

Pitanje je kad će ovaj slučaj ugledati svetlo pravde. Dalje, tu su još dobro poznati vladika mileševski Filaret koji je sve, samo ne oličenje Hrista na zemlji. Česte svađe sa sveštenicima, vermin narodom, pronevere novca i ostalo napravile su od ovog vladike baba rogu pred kojom se svi sklanjaju u mileševskoj eparhiji.

Naravno, tu se krug ne zatvara, a od 45 vladika u SPC, lakše je nabrojati one koji nemaju neku krupnu aferu iza sebe nego one koji imaju.

Umesto što se meša u državnu politiku aktuelne vlasti, visokodostojnicima SPC bi bilo pametnije da počnu da se bave sopstvenim problemima i čiste korov koji iz dana u dan odbija sve više ljudi od Crkve i vređa inteligenciju nas vernika.

Pogledajte još