Crnogorci brutalno ubili vrlo retku vrstu orla misleći da je špijun?!

Crni orao, veoma retka evropska ptica, koga su poljski ornitolozi bili "opremili" odašiljačem radi praćenja njegovog kretanja, nađen je mrtav u Golubovcima kod Podgorice.

Da li je moguće da neko zaista u 21. veku misli da orlovi špijuniraju?! Možda ti "neki" nisu čuli da se ugrožene vrste životinja putem ovih odašiljača prate i da ih oni koji se o njima brinu na taj način čuvaju od baš ovakvih neverovatnih situacija.

Orao je nađen u dvorištu direktora Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" Gorana Škatarića, gde ga je, kako je navedeno, doneo jedan lovac. Lovac je, navodno, ranjenog orla pronašao u mestu Podhum, a rendgenski snimak je pokazao prisustvo sačme u telu ptice.

Škatarić je transmiter za praćenje predao policiji zbog sumnje da je reč o špijunaži.

Crnogorski ornitolog Mihailo Jovićević je podneo krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja je ranila orla, ali je zamerio i Škatariću što nije ranjenog orla odneo na veterinarski pregled.

Prema podacima Jovićevića, u svetu postoji samo osam parova crnog orla koji se smatra kritično ugroženom vrstom, zbog čega je zaštićen Direktivom Evropske unije o pticama.

Poljski ornitolog Pavel Mirski obavestio je Jovićevića 3. decembra da je ptica najverovatnije uginula, nakon čega je on krenuo u potragu.

Izvor: K.M./Beta/Vijesti.me

Pogledajte još