Šok i tuga širom sveta zbog stravičnog ubistva dece u Konektikatu

Adam Lanza (20) ubio je u petak majku u svojoj kući, a potom u školi u kojoj je ona radila u mestu Njuton, u Konektikatu, još 26 ljudi, među kojima 20 dece stare od pet do 10 godina. Lanza, koji je, po svemu sudeći ima psihološki poremećaj, potom je počinio samoubistvo.

U pismu guverneru Konektikata Denu Maloju, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je "izrazio najdublje saučešće zbog skandaloznih ubistava", navode UN.

"Uzimati decu za metu je nezamisliv čin mržnje",
naveo je Ban i poručio da "misli i molitve upućuje porodicama žrtava i svima onima koji su pogodjeni tim užasnim zločinom".

Britanska kraljica
koja obično ne komentariše dogadjaje izvan zemalja Komonvelta, uputila je u petak poruku američkom predsedniku Baraku Obami: "Duboko sam pogođena i rastužena zbog užasnog gubitka života danas u Njutonu u Konektikatu, posebno zbog činjenice da među ubijenima ima toliko dece".

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je Obami da je "užasnut", a saučešća su uputili i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, kao i meksički predsednik Enrike Peta Nieto, kanadski premijer Stiven Harper.

(Beta)

Pogledajte još