Dinkić večiti optimista: U 2013. porašće životni standard

Dinkić kaže da će do toga doći zbog preloma koji se u narednoj godini očekuje u javnim finansijama ali i rastu izvoza i ekonomskom rast od 2014.

Dinkić je na skupu u organizaciji Naučnog društva ekonomista rekao da je najveći izazov ekonomske politike za narednu godinu kako istovremeno prepoloviti budžetski deficit i zaustaviti rast javnog duga, a povećati zaposlenost, javljaju agencije.

Prema njegovim rečima, to nije moguće ostvariti u isto vreme zbog čega je prioritet da se stabilizuju javne finansije, što je najlakši deo posla. Kako je naglasio, posle toga sledi završetak restrukturiranja državnih preduzeća, prelom u rastu izvoza i sprovodjenje strukturnih reformi radi duguročne stabilizacije.

Dinkić je naglasio da će ključni preokret u 2013. biti povećanje izvoza pošto će se prvi put videti efekti srednjoročnih investicija u automobilskoj industriji i druge grane.

Ministar je naveo da se u narednoj godini očekuje rast izvoza od 2,2 milijarde evra - na 10,8 miljardi evra. Dinkić je precizirao da će takvom rastu doprineti uvećanje izvoza Fijata od 1,6 milijardi evra, kao i Rafinerija nafte u Pančevu od 600 miliona evra.

On je napomenuo da u takav rast izvoza nisu računali efekti pokretanja Železare Smederevo i poljoprivredne sezone, usled čega bi eksport Srbije u idućoj godini mogao da poraste i više.

"Veliki smo optimisti za izvoz u 2013. godini i na tome baziramo ključ naše strategije za budućnost", rekao je ministar. Govoreći o drugim merama vlade on je podsetio na mere za jačanje likvidnosti domaće privrede, kao i na kapitalne investicije.

Kao najvežnije mere za povećanje likvidnosti, on je naveo usvajanje zakona o ograničanju rokova plaćanja i zakona o uslovnoj poreskoj amnestiji, nastavak subvencionisanja kredita za likvidnost od oko milijardu evra u 2013, a sa Evropskom investicionom bankom pregovara se o kreditnoj liniji od 500 miliona evra.

Dinkić
je najavio i investicije u kapitalne oblasti, kao što su saobraćaj, energetika, ali i poljoprivredna infrastruktura, posebno ulaganja u čišćenje i izgradnju sistema za navodnjavanje.
Jedan od najdelikatnijih i najvažnijih poslova biće i završetak restrukturiranja državnih preduzeća, što treba obaviti u narednih godinu i po dana, naveo je Dinkić.

On je najavio i korenitu reformu finansiranja u zdravstvu, kao i u penzionom sistemu koja neće značiti pomeranje starosne granice za odlazak u penziju tokom mandata ove vlade, ali će se destimulisati prevremeno penzionisanje, a stimulisati odlazak u penziju posle roka.

Pogledajte još