Najavljen protest na Jarinju: Euleks i kosovske vlasti ne poštuju sporazum o integrisanom upravljanju prelazima

On je rekao da će poslovni ljudi u ponedeljak organizovati dvosatni protest na prelazu Jarinje jer Euleks i kosovske vlasti ne poštuju sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.

Milentijević je novinarima kazao da je danas razgoravao sa šefom Euleskovog punkta na prelazu Jarinje Piterom Norom koji mu je kazao da Euleksovi službenici na punktu Jarinje nisu dobili nikakvo novo uputstvo o carninjenju robe nakon sinoćnjeg sastanka koji je premijer Srbije Ivica Dačić imao u Briselu.

Dačić je juče u razgovoru s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton zatražio da se poštuje dogovor o prelazima na Kosovu tako da do nove runde dijaloga, 10. januara, ne bude naplate carine i ometanja prometa robe koja ide na sever Kosova.

Milentijević je dodao da će protest u ponedeljak biti održan od 10 do 12 časova i da će za to vreme biti propuštena samo vozila s prioritetom.

Prema njegovim rečima, o tome su već obavešteni Euleks, Kfor, pripadnici MUP-a Srbije i poreske uprave na prelazu Jarinje.

Srbi sa severa Kosova traže da se ne carini roba koja je namenjena severu Kosova i tvrde da su o tome dobili garancije vlade Srbije.

Oni tvrde da od 10. decembra kada se primenjuje sporazum o integrasanom upravljanju prelazima nijedan kamion s robom nije ušao na sever Kosova zato što sva roba, bilo da je reč o akciznoj ili o komercijalnoj, podleže poreskim i carinskim dažbinama.

Milentijević je rekao da mu je Nor preneo da se akcizna roba upućuje na prelaz Merdare a komercijalna na carinjenje na terminal u južni deo Mitrovice.

(Beta)

Pogledajte još