B92 podneo prijavu RRA protiv TV Hepi zbog uvreda u emisiji Milomira Marića "Ćirilica"

Voditelj emisije Milomir Marić i njegovi gosti najgrublje su vređali novinare B92, pripadnike nevladinih organizacija i pripadnike vojske ili policije koji su, po njima, izdajnici.

Emisija "Ćirilica" Milomira Marića, koju je pre šest dana emitovala Televizija Hepi, najgrublje je prekršila više zakona, ali i Ustav zemlje, tvrde pravni zastupnici B92.

U emisiji emitovanoj 12. decembra vređani su novinari B92, nazivani su izdajnicima, tvrdilo se da traže mito, a sama kuća nazvana je udbaškom. Zbog svega toga je Republičkoj radio-difuznoj agenciji podnet prigovor.

"U emisiji su date izjave koje su neprimerene i nedopustive, izenete u dobrom delu na račun TV B92 i njenih novinara, a sa druge strane izjave su se odnosile i na druge grupe građana i time su učinjene brojne povrede, kako Ustava, tako i zakona", kaže Kruna Savović iz advokatske kancelarije Živković-Samardžić.

Za Vukašina Obradovića, predsednika NUNS-a, ponašanje Milomira Marića i njegovih gostiju je nedopustivo. Međutim, on kaže da je ponašanje medija posledica atmosfere netolerancije, linča i pozivanja na nasilje, koja vlada u Srbiji.

"Uzrok svemu tome je što vlast ne reaguje na ovakve javne pozive i time ih na izvestan način i ohrabruje. Državni organi moraju da preduzmu određene mere, pre svega protiv govora mržnje i poziva na nasilje. Nova vlast mora jasno da stavi do znanja šta je demokratija za njih i da ona ne nosi sa sobom pozive na nasilje, mržnju i podelu na patriote i izdajnike", smatra on.

B92 očekuje od RRA da ispita navode iz prijave, zatraži obrazloženje od TV Hepi i da na kraju inicira konkretne postupke predviđene Zakonom o radio-difuziji – od pokretanja prekršajnog postupka do izricanja kazne.

(B92)

Pogledajte još