Na "utočištu od smaka sveta" - Rtnju sve vrvi od gostiju, rakijice i belog luka

Na planini Rtanj e vrlo dinamično, pre svega zbog učesnika skupa "Duh Rtnja", ali i zbog brojnih novinarskih ekipa sa zadatkom da izveste o onima koji su dolazak najavili kako bi na toj planini pronašli utočište i preživeli navodni "smak sveta", 21. decembar.

Iz autobusa koji je u četvrtak popodne pristao u podnožje Rtnja kod motela "Balašević", izašlo je dvadesetak ljudi sa putnim torbama.

"Mogu da vam odgovaram samo ukoliko me ne pitate ništa o smaku sveta. Ovde smo da ispratimo vrlo značajan skup i to je jedini razlog zbog koga dolazimo uvek na Rtanj", rekla je agenciji Beta Beograđanka Zorica Grbić, koja drži časove joge i bavi se astrologijom.

(old_image)
Ona, ipak, smatra da je kampanja o navodnom utočištu na Rtnju pozitivna stvar kako bi se privukli turisti.

A da je ovih dana na Rtnju sve podredjeno turistima, uočljivo je na samom prilazu odavno rasprodatom turističkom objektu u vlasništvu "Milenijum grupe".

Na haubama automobila ovdašnji domaćini su izložili rakiju šljivovicu koja se prodaje po ceni od 750 do 1.000 dinara, med, sitnice iz domaće radinosti, majice i kape sa slikom Rtnja i vizionarskim napisom "Ovde počinje novi život".

Malobrojni meštani Rtnja su svesni da žive kraj neobične planine, ali su im smešne priče o navodnim vanzemaljcima, a još više o smaku sveta koji će oni sigurno preživeti.

"Ja sam ovde rođena i nikada ništa nisam videla, a sada dolaze svakojaki i pričaju da su videli vanzemaljca. Ne pobijam da je Rtanj pun pozitivne energije, da je delotvoran zbog svog oblika ili mesta gde se nalazi, ali ne mogu da se složim da ima veze sa natprirodnim silama", rekla je recepcionarka hotela Milenijum Jasmina Milenović.

Praznih soba na Rtnju nema, a priče o visokim cenama zakupa kuća i do 500 evra, nismo mogli da proverimo na konkretnom primeru. Meštani kažu da je to izmišljotina.

(old_image)

Teks i foto: Beta

Pogledajte još