Dečak prodat za prosjačenje pronađen na ulicama Bijeljine sa promrzlinama

Dvoipogodišnji D. S. iz Bijeljine pronađen je 27. novembra na ulicama rodnog grada, promrzao i s teškim telesnim ozledama. Policijska patrola slučaj je prijavila Centru za socijalni rad, a dete romskog porekla hitno je prebačeno u bolnicu u Beogradu.

Povređena desna ruka mu je operisana, a ekipa "Dnevnog avaza" zatekla ga je u bijeljinskoj bolnici, gde se uspešno oporavlja.

- Mi smo svoje učinili i ne bih govorio o tome kako je dete došlo u ovakvu situaciju. On je sada zdravo i vrlo emancipovano, komunikativno dete, koje se uspešno oporavlja. Čekamo da vidimo šta će uraditi Centar za socijalni rad, a i ostale nadležne institucije neka rade svoj posao - kaže Milenko Popović, načelnik Odeljenja hirurgije u bijeljinskoj bolnici.

Vesna Savić, pravnica u Centru za socijalni rad Bijeljina, kaže da su preduzete sve mere u skladu s Porodičnim zakonom i Zakonom o socijalnoj zaštiti.

- Zbog telesnih povreda dečak je boravio u Beogradu i sada je ovde. Čekamo rezultate istrage, a detetu je određen staratelj. Koliko znamo, njegov otac je umro, a majka je negde u Švedskoj. Ona se trebala pojaviti ovdje 11. decembra, ali je to odgođeno za 21. decembar i videćemo hoće li doći - kaže Savić.

Iz policije nismo mogli dobiti više informacija jer je Goran Filipić, inspektor koji vodi ovaj slučaj, na odmoru. Portparol Okružnog tužilaštva Bijeljina Danka Prodanović juče nije mogla dati medijima informaciju o rezultatima istrage.

"Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora saznaje da je dete bukvalno prodato drugim osobama i da su ga koristili za prosjačenje. Ko ga je prodao i kako se dete našlo nezbrinuto na ulici, to će istražitelji utvrditi.

Naš izvor spominje i drugu verziju, prema kojoj je dete povređeno u kući nekoga od šire porodice te da će se krivična prijava u ovom slučaju zasigurno odnositi na nasilje u porodici ili na trgovinu decom.

Izvor: Blic via Dnevni Avaz

Pogledajte još