Tri srpske firme sa po troje zaposlenih prošle godine zaradile 290 miliona evra

Dvoje ekonomista i dva inženjera elektrotehnike koji sede u "Geneksovoj" Maloj kuli u Beogradu, u kancelariji slovenačke firme za trgovinu strujom GEN-I, imaju tu privilegiju da im na poslu nikad nije gužva niti ih ometa buka. Njih četvoro kompletna radna snaga firme koja već šest godina posluje u Srbiji, ponajpre kao dobavljač za EPS.

Prošle godine ih je bilo troje, pa proizilazi da je svako u proseku prihodovao svojoj firmi preko šest milijardi dinara i zaradio više od 40 miliona dinara. Za taj posao su za srpske prilike bili i dobro nagrađeni - neto zarade su im lane iznosile u proseku 290.000 dinara mesečno.

U toj kompaniji kažu za "Blic“ da nameravaju da povećaju broj zaposlenih jer će imati više posla već od sledeće godine.

- Srbija je ključna država za tranzit električne energije u jugoistočnoj Evropi i raspodelu međunarodnih tokova električne energije - kažu u toj kompaniji za „Blic“.

Inače, GEN-I je državna firma koja imao udeo i u Nuklearnoj elektrani "Krško“. Njome upravlja Robert Golob, potpredsednik najveće parlamentrane stranke Pozitivna Slovenija koju vodi gradonačelnik Ljubljanje Zoran Janković. Golob je u Sloveniji postao najpopularniji menadžer jer je odlučio da prvo građanima, a onda i industriji smanji cenu struje pa potom i gasa za čak 30 odsto.

Posle GEN-I koja je 43. najveća kompanija u Srbiji, sledi RTB "Invest“ sa prihodima od 10,47 milijardi dinara i profitom od oko 8,7 miliona i nalazi se 74. mestu. U šturom finansijskom izveštaju te firme se navodi da se radi o preduzeću koje se bavi trgovinom metalima i metalnim rudama. Kako je "Blicu“ objašnjeno u Agenciji za privatizaciju, to preduzeće je nastalo kako bi RTB "Bor“ mogao nesmetano da obavlja promet kad je ušao u proces restrukturiranja.

Treća firma je RST "Korporejšen“ registrovana u Novom Sadu. Osnovana je 2010, a već prošle godine je izbila na 84. mesto najvećih firmi u Srbiji sa profitom od 154 miliona dinara. Posao im je tako dobro išao od ruke zahvaljujući „Gaspromu“ za koga su bili posrednik u prodaji gasa "Srbijagasu“ i njegovim zavisnim firmama Azotari i kikindskom MSK.

Izvor: Snežana Krivokapić za "Blic"

Pogledajte još