Virusi i bakterije vrebaju sa prljavog kuhinjskog pribora

Naučnici su u svom eksperimentu koristili nove noževe i drugi pribor za obradu šest vrsta voća i povrća (krastavaca, jagoda, paradajza, šargarepe i dve vrste dinja). Ovo povrće i voće je, kako prenosi AFP, bilo kontaminirano minimalnom dozom virusa hepatitis A ili norovirusa, poznatog i kao "virus povraćanja“.

Jedan od značajnih zaključaka nakon ovog eksperimenta je bio da se kontaktom sa kontaminiranim voćem i povrćem, kontaminacija prenela na više od pola upotrebljenog pribora, a sa njega na voće i povrće koje nije bilo izloženo ovim virusima.

Jedan od autora istraživanja, Merilin Erikson, ističe da je ovaj zaključak vrlo bitan za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom na koje kontaminiran kuhinjski pribor može posebno da utiče.

Iako su naučnici svesni da je nepraktično prati noževe posle sečenja svake vrste voća i povrća, Eriksonova savetuje da se pribor bar ne ostavlja na radnoj površini u kuhinji, između dva obroka u uverenju da nije previše prljav. Pribor nakon upotrebe treba odmah oprati u mašini za sudove ili na temperaturi na kojoj se posuđe pere u takvoj mašini.

Ranija istraživanja mogućih zaraza od kuhinjskog pribora su, inače, bila koncentrisana na bakterije, dok su virusi bili zanemareni. Međutim, prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da pomenuti norovirus je osnovni izazivač zaraza u SAD. Unošenje u stomak samo jedne do sto čestica norovirusa, može da izazove povraćanje ili dijareju.

Pogledajte još