Duško Lopandić i Slađana Prica kandidati za poziciju ambasadora Srbije pri EU

Prema rečima sagovornika "Danasa" u Briselu i Beogradu, od nekoliko nekoliko kandidata o kojima se razmišljalo za tu poziciju ova dva imena se poslednjih dana najčešće pominju. Oni ukazuju da s obzirom na to da Srbija već mesec dana nema svog ambasadora u nezvaničnom sedištu EU, odluka o tome trebalo bi da bude doneta što pre.

Dosadašnja ambasadorka pri EU bila je Roksanda Ninčić, ali je ona u novembru opozvana s tog mesta i sada je pomoćnica ministra spoljnih poslova za multilateralnu saradnju. Od tada Srbija nema svog ambasadora u Briselu.

Duško Lopandić, trenutno je pomoćnik ministra inostranih poslova za evropske integracije. U diplomatskoj karijeri od 2004. do 2007. bio je pomoćnik ministra za spoljnu trgovinu, a od 2007. do 2011. ambasador Srbije u Portugalu i ambasador za Zelenortska Ostrva na nerezidencijalnoj osnovi. Od avgusta 2011. bio je pomoćnik ministra spoljnih poslova za EU.

Slađana Prica bila je dugogodišnja šefica Misije pri Savetu Evrope u Strazburu, a bivša vlada ju je u decembru prošle godine postavila na mesto pomoćnika ministra spoljnih poslova za sektor multilaterale.

Pogledajte još