Sud odbio tužbu malih akcionara Luke Beograd

"Presudom se izričito navodi da Luka Beograd, odnosno, njeni rukovodioci nisu izvršili nijednu protivpravnu radnju, odnosno, propustili da izvrše radnje 'koje bi im se mogle pripisati u krivicu'", navedeno je u saopštenju te kompanije.

"Posebno ukazujemo da je ovim Luka Beograd postala prvo preduzeće u grupi od 24 `sporne privatizacije` , koja ne samo da je ispitana u predistražnim radnjama Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštva, već je dobila i sudski epilog",
naglašava ta kompanija.

Privredni apelacioni sud, kao drugostepeni sud u ovom postupku, potvrdio je prvostepenu presudu Privrednog suda u Beogradu od 29. oktobra 2010. godine, u kojoj se između ostalog navodi da "...stvarnu, realnu vrednost akcija određuje isključivo tržište, odnosno trenutni odnos ponude i tražnje, a ne tužioci, tuženi ili Institut ekonomskih nauka."

U obrazloženju presude se takođe navodi i da "... sud nalazi da su tužioci slobodnom voljom, i bez pritisaka, svoje akcije prodali ponuđaču jer su, u vreme trajanja ponude za preuzimanje, postojale samo dve opcije za tužioce kao akcionare, a to je ili da prihvate ponudu i prodaju svoje akcije ili da je ne prihvate``.

"Dakle suština je da drugih ponuda nije bilo, kao i da su tužioci isključivo imali opciju ili da prodaju ili da ne prodaju svoje akcije predmetnom ponuđaču",
navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pogledajte još