SOS trikovi nakon prazničnog prejedanja

Ako ipak ne nameravate da brojite kalorije tokom pratnika i da samo uživate, onda bar naučite kako da sebi pomognete nakon što se prejedete. Sledeća 4 brzinska trika mogu da otklone nadutost i žgaravicu i ostale neugodne ojećaje kad pojedemo previše

Prošetajte
Lagana šetnja dvadeset minuta nakon obroka pomoći će da iz abdomena izbacite gasove. Hodanje olakšava pritisak u crevima i tako smanjuje neugodan osećaj nadutosti. Takođe ubrzava cirkulaciju što pospešuje probavu, a i sam sveži vazduh će vam pomoći da se osećate bolje.

Pojedite ananas ili jogurt
Pola sata nakon jela, ako možete još nešto da pojedete, uzmite malu porciju ananasa, papaje ili jogurt jer su to namirnice koje pospešuju varenje hrane. Na primer, ananas sadrži velike količine enzima bromelaina koji pomaže u oslobađanju belančevina pa tako tielo lakše probavlja hranu

Popijte zeleni čaj
Pijući zeleni čaj tokom ili nakon jela pomažete svome telu da se reši nakupljenih masnoća i holesterola. Lekovitost zelenog čaja leži u njegovim polifenolima, odnosno biljnim antioksidansima koji učestvuju u razgradnji masti i tako smanjuju nivo holesterola.

Suzdržite se od ležanja
Možda ćete doći u iskušenje da odmah nakon obilnog obroka zalegnete na kauč, ali nemojte! Pričekajte bar tri sata posle jela kako biste izbegli vraćanje kiseline u želudac s obzirom da u tom periodu probavni želučani sokovi rade na maksimumu.

(Zadovoljna.hr)

Pogledajte još