Donja Vrbava: Selo u kome se ljudi znaju samo po nadimcima!

Geslo "ovo je mesto gde svi znaju tvoje ime i uvek im je drago što te vide" ne važi izgleda u slučaju srpskog sela Donja Vrbava u kojem živi oko 300 stanovnika.

Naime, u tom selu niko od meštana ne zna imena stanovnika već se raspoznaju samo preko nadimka. U tom selu najveće probleme ima poštar, jer ako je pismo adresirano imenom i prezimenom neće moći da ga uruči, jer se svi u selu slažu da "takav ne postoji".

Fascinaciju ovim zanimljivim selom pokazale su Vesna Pehrat i Đurđina Antonić koje su odlučile da je pretoče u knjigu pod nazivom "Nadimci u Donjoj Vrbavi kao kulturno i tradicionalno nasleđe", prenosi sajt Mondo.

One u knjizi navode primer starog meštanina Ljubinka Joksića kojeg po imenu niko ne poznaje, ali ako se kaže "Rundo" svi će meštani znati gde mu je kuća. S druge strane, njegov je sin nazvan Rundovac.

Najčešći nadimci u Donjoj Vrbavi su Pevac, Mačak, Kurjak, Prase, Ovan, Zec, Misirka, Zeljov, a postoje i oni "neobičniji" poput: Cicko, Đavo, Trcak, Badžo, Zubonja ili Turčin.

Pogledajte još