Nemačka izvozi penzionere zbog ekonomske krize

Hiljade nemačkih penzionera odlazi u jeftinije staračke domove i centre za rehabilitaciju u istočnoj Evropi i Aziji zbog pada standarda i rasta troškova potrebnih za brigu o starima. Kritičari ovog „egzodusa“ smatraju da je to „nehumana deportacija“.

Nemačka se ubraja u društva koja najbrže stare, zbog čega sve više Nemaca boravi u staračkim domovima. Međutim, prema pisanju britanskog „Gardijana“, zbog finansijske krize u evrozoni, mnogi više ne mogu sebi da priušte taj „luksuz“, pa su prinuđeni da se presele u ustanove sličnog tipa u istočnoj Evropi i Aziji.

Razlog je očigledan: dok penzije stagniraju, prosečna cena boravka u domu kreće se od 2.900 do 3.400 evra mesečno. S obzirom na to da životni standard Nemaca kontinuirano opada, u narednim godinama broj penzionera koje će Nemačka „izvoziti“ drastično će se povećati. Demografi ovakvu situaciju opisuju kao „tempiranu bombu“.

Hroničnu krizu sistema brige za stare u Nemačkoj - zbog manjka radne snage i rasta troškova - godinama su ublažavali radnici iz istočne Evrope koji su dolazili u Nemačku da bi negovali stare i nemoćne. Međutim, prebacivanje starih u istočnu Evropu smatra se novim očajničkim potezom, koji označava da sistem ne funkcioniše čak ni uz uvezenu jeftinu radnu snagu.

Socijalferband Dojčland, društveno-politička organizacija koja se bavi socijalnim pitanjima, ističe da činjenica da Nemci ne mogu da plate troškove boravka u staračkom domu u vlastitoj državi zahteva da se zazvoni na uzbunu i političku intervenciju države.

Izvor: Blic

Pogledajte još