Francuska i Belgija u "ratu" zbog pomfrita

Milioni ljudi širom sveta uživaju u pomfritu - mirisnom, hrskavom i slasnom. Ipak, verovatno se malo ko zapita odakle zapravo potiče ova "poslastica" od krompira. I Francuzi i Belgijanci smatraju da imaju tačan odgovor gde je nastao pomfrit.

- Pomfrit je nastao na ulicama, među siromašnim ljudima, zbog čega je jako teško odrediti tačno poreklo - kaže francuska historičarka Madelin Ferije.

Pomfrit, koji se smatra jednim od stubova francuske kulinarske kulture, po najnovijoj teoriji prvi put pripremljen na najstarijem mostu u Parizu - Pont Nefu. Navodno, ulični prodavci su počeli da pripremaju pomfrit odmah nakon Francuske revolucije na kraju 18. veka, na ulicama Pariza.

Britanci su, takođe, veliki uživaoci pomfrita koji spremaju na svoj način i služe uz ribu nazivajući tu čuvenu "ostrvsku" kulinarsku mobinaciju - "fish and chips".

Ali, s druge strane, i Belgijanci pomfrit smatraju svojim nacionalnim jelom tvrdeći da potiče iz Nemura gde se pripremao već krajem 17. veka. Popularni američki naziv "French fries" koji implicira francusko poreklo pomfrita, Belgijanci tvrde, nastao je zato što su ga tako nazvali američki vojnici koji su tokom Prvog svetskog rata bili na službi u Belgiji. Oficijelni jezik belgijske vojske je bio francuski i tako su Amerikanci povezali "belgijski pomfrit" sa Francuskom.

Francuzi i Belgijanci pomfrit jedu na različite načine - prvi uživaju koristeći viljušku, dok su drugi relaksiraniji i jedu prstima.

Istoričar iz Brisela Roel Jakobs o kulturi belgijskog uživanja u pomfritu kaže:

- Kod Francuza se pomfrit jede skoro uvek uz meso, dok Belgijanci pomfrit jedu kao glavno jelo uz sos. Za nas je pomfrit prava hrana, mnogo više od dodatka drugim jelima.

Iako se pravi kulinarski eksperti neće složiti, većina posebno uživa u pomfritu pripremljenom u nekom od lanaca restorana brze hrane. Evo, kako se to radi u jednom od ovih lanaca...

Međutim, čuvajte se pomfrita, posebno ako ga često jedete. Ova mnogima omiljena varijanta krompira tokom prženja upije i do 40% masnoće pa sadrži čak 335 kalorija na 100 grama.

Pogledajte još