Koncert u Beču sutra obara rekorde

Događaj - koji je uvek rasprodat godinu dana unapred a koji prate desetine miliona ljudi širom sveta - još jednom će biti vođen pod dirigentskom palicom Franca Velzera Metsa , muzičkog direktora Bečke opere koji je debitovao u ovoj ulozi prošle godine.

Zajedno sa orkestrom, Velzer-Mest je osmislio program pun novina: 11 od 16 komada biće izvedeno po prvi put u okviru Novogodišnjeg koncerta u velikoj Zlatnoj dvorani Muzikferajna.

Među novim kompozicijama su posvete Rihardu Vagneru i Đuzepeu Verdiju, čiji se 200. rođendani obeležavaju sledeće godine.

Vagnerov dramatičan Preludij za Treći čin iz „Loengrina” i baletska muzika iz Verdijeve opere „Don Karlos” smenjivaće se sa polkama i valcerima muzičke dinastije Štrausovih, koji su simbol ovog koncerta.

„Ovo će biti put otkrovenja”, kazao je Velzer-Mest za AFP pred koncert, opisavši ga kao „veoma suptilni program” sa jakim akcentom na manje izvođene kompozicije Jozefa Štrausa.

Osim Filharmonije, na Bečkom novogodišnjem koncertu nastupiće i vrhunski igrači Baleta bečke Državne opere.

Tradicija Bečkog koncerta potiče iz 1939. i svake godine privlači brojne turiste koji veselo pljeskaju kada dođe vreme za njih tokom „Radeckog marša” - omiljenog i neizbežnog bisa, uz melanholični ”Valcer na lepom plavom Dunavu”.

Ovogodišnji koncert biće prenošen u 81 zemlji, više nego ikada do sada, izjavila je austrijska TV kuća ORF.


(B92)

Pogledajte još