Naučnici dokazali: Rakijom do zdravlja

Istraživanja su pokazala, kako navodi list "Poljoindustrija", da umereno konzumiranje alkohola povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji koji umereno koriste to piće, ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti - infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.

- Jedna čašica rakije leči upale unutrašnjeg zida krvnog suda u kome se nalazi masna naslaga, koja može da prouzrokije pucanje i srčani udar, a takođe usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje, ako već postoji.

Pri tome se pod umerenim pićem, podrazumeva jedno do dva alkoholna pića koja sadrže 10 grama alkohola, što odgovara jednoj krigli piva, čaši vina ili čašici žestokog pića, s tim što se trudnicama ne preporučuje.

S druge stane, ako se uzima češće veća doza alkoholnih pića, onda je dejstvo štetno, jer može da ošteti srčani mišić i dovede do grčenja perifernih krvnih sudova.

U slučaju dugogodišnjeg svakodnevnog ispijanja većih količina, od 80 grama, ili osam čašica rakije, može da dođe do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, s tim što su žene podložnije tim promenama.

Istovremeno dolazi do povišenog krvnog pritiska i pojave arterijske hipertenzije.

Alo.rs

Pogledajte još