Dragan Džajić: Navijači su spasili Zvezdu

Teško je zamisliti Crvenu zvezdu bez Dragana Džajića (66) i obrnuto. Ne zna se kome je bilo teže u prethodnih nekoliko godina, njemu ili njoj.

Dok je ona zapadala u sve dublju krizu, on je prolazio kroz ličnu dramu koja je okončana pre mesec i po kada ga je predsednik Tomislav Nikolić abolirao.

Redovne odlaske na sud zamenili su svakodnevni sastanci na „Marakani”, tu gde se oseća kao kod kuće, a od 22. decembra opet je na čelu Crvene zvezde.

Tako „crveno-beli” i njen najuspešniji predsednik u novoj godini zajedno okreću novu stranicu u želji da opet budu ono što su nekad bili

Šta ima novo a šta staro u Crvenoj zvezdi?

Put naviše i put naniže, jedan je te isti. Čovek i kada pada mora sam da se podigne. Sa Zvezdom sam doživeo najlepše trenutke u životu. Iskreno, teško je napraviti paralelu između one i sadašnje Zvezde, druge su okolnosti. Onog trenutka kada sam otišao iz kluba, to vreme je ostalo iza mene. Danas se okrećem novim obavezama. U Zvezdu su svih ovih godina dolazili mnogi ljudi, nisam želeo da kontrolišem njihov rad jer smatram da svako treba da radi najbolje što zna i ume. Zna ceo svet šta je Zvezda.

Koliko vam je bila važna podrška javnosti u teškim trenucima?

Iskreno, mogu da kažem da mi je ta podrška spasla život. To mi je davalo neku posebnu energiju da istrajem iako mi psihički nije bilo ni malo lako. Teško je čoveku kada se probudi a stalno u podsvesti ima ogroman teret na leđima, kad zna da je čist pred bogom i narodom. Moja borba je trajala dugo, ali sam posle svega video ko su mi pravi prijatelji. Narod niko ne može da prevari.

Kakav će Zvezda imati odnos s Partizanom?

Imaće sportski odnos. Mi treba da budemo rivali na terenu. Normalno je da se pozdravim sa predsednikom, sportskim direktorom suprotnog tabora. Na terenu će biti maksimalne borbe. Nisam čovek koji mrzi ali sam čovek koji Zvezdu voli svim srcem.

Kada ogromna armija navijača ponovo može da očekuje veliku Zvezdu?

Ako neko misli da možemo da stvorimo dobar rezultat preko noći, grdno se vara. Ako neko ima čarobni štapić, spreman sam da mu odmah ustupim fotelju. Ono što mogu da obećam navijačima jeste da ću raditi najbolje što znam i umem, očekuje nas puno posla od omladinskog pogona do prvog tima. Treba ići novim putem jer ja znam kako Zvezda diše. One godine, kada nisam dolazio na stadion, uvek po žagoru navijača sam osećao kakva je atmosfera na stadionu. Živim blizu stadiona, čujem svaki huk s „Marakane”.

(old_image)

U Zvezdi ste 42 godine, šta to znači za vas?

I kada je bilo najteže bio sam uz Zvezdu. Pune 42 godine dolazio sam sreda – nedelja. Zvezda se voli, ovo je moja druga kuća. Nisam znao šta je vikend, praznik, jednostavno bio sam i ostao veran Zvezdi i ne kajem se zbog toga.

Kakav odnos imate sa Fudbalskim savezom Srbije?

Jedno vreme bila je aktuelna tema da budem predsednik FSS, međutim, niko nije imao petlju da me u onim godinama kada sam sudski gonjen pozove i ponudi to mesto. U neku ruku ih razumem, jer su bili uplašeni za svoju sudbinu..

Zvezda zaostaje šest bodova za Partizanom. Kakav je cilj na proleće?

Strategiju treba praviti od juna, ali, to ne znači da smo digli ruke od prvenstva, naprotiv. Trebaće mi još vremena da upoznam igrače sa domaće scene, biće nam potrebna jaka skauting služba. Trener Janković ima punu podršku. Moramo da smanjimo igrački pogon, broj zaposlenih u klubu, ali, ići ćemo korak po korak.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je čvrsto stao iza vas. Kako ste doživeli tu podršku?

Mnogo mi znači njegova podrška. Aleksandar Vučić je veliki zvezdaš. Pomogao mi je i neizmerno sam mu zahvalan na tome. Obećao je da će pomoći i Zvezdi i Partizanu. U ovom trenutku dovoljna mi je njegova moralna podrška. Isto tako i predsednik Tomislav Nikolić, koji navija za Partizan, dao mi je podršku, to je čovek koji voli i razume se u sport. Sport i fudbal su važan deo ovog društva i oni su to umeli da prepoznaju na pravi način.

Često je Dragan Džajić posle istorijskih trijumfa u Bariju i Tokiju 1991. godine umeo da kaže: „Zvezda je prvak Evrope a ne samoposluga za strane klubove”. Pošto je dobio apsolutnu podršku za novi petogodišnji mandat i pošto je spreman da se uhvati u koštac s velikim problemima, ostaje mu da s novim saradnicima pokuša što pre da vrati duh starog vremena na „Marakanu”

Ljubav navijača prema Draganu Džajiću nikada nije prestajala, čak i u trenucima kada se borio sa nepravdom.

Navijači su u najtežim trenucima spasavali klub svojim bodrenjem. Oni su nešto najlepše što ima Zvezda i ja im lično želim da i u narednim godinama ostanu na tom nivou.

(Izvor: Politika )

Pogledajte još