Euleks ne odgovara na zahtev Nikolića da za Božić poseti Kosovo

Predsednik Nikolić je najoštrije osudio nesposobnost misije Euleks na Kosovu i Metohiji da odgovori na zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Nikolić je, kako se navodi u saopštenju, 28. decembra 2012. godine misiji Euleks u Prištini podneo zahtev da 7. januara prisustvuje Božićnoj liturgiji u Gračanici.

S obzirom na to da još uvek nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine, navedeno je.

Nikolić očekuje da se u nastavku pregovora Beograda i Prištine obezbedi primena međunarodnih propisa i Rezolucije 1244, a pre svega da se omogući bezbednost svih građana koji borave na teritoriji KiM, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i Evropska Unija zalaže, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pogledajte još