Onkologiji potrebno proširenje: U Srbiji broj obolelih od raka uvećan za 30 odsto!

Kroz ambulante Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, tokom proteklih godinu dana prošlo je više od 100 hiljada pacijenata. I broj obolelih i broj usluga povećan je za 30% pa je na odeljenju za hemioterapiju primenjeno čak 25.000 terapijskih ciklusa. A u dnevnoj bolnici za hemioterapiju ima mesta za samo 16 fotelja, prenosi B92.

Pogledaj: Stvorene ćelije koje ubijaju rak

"Ono što nam nedostaje je prostor u kome bi mogli na najbrži način našim pacijentima omogućiti da prime terapiju. Sad trenutno u dnevnoj bolnici čeka negde oko 60 pacijenata, najduže vreme čekanja je 3 nedelje. Čekanje ne bi smelo da bude duže i od 7 dana, ali jednostavno nema prostora i nema vremena. Situacija na odeljenju nije ništa bolja nego u dnevnoj bolnici. Tamo oko 70 pacijenata čeka 35 dana nešto iznad dozvoljenog zakonskog perioda za prijem. Sobe su ogromne sa 8 do 9 bolesnika" kaže Suzana Vasović, pomoćnica direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pogledaj: Kilogrami hrane ćelije raka

Uz krajnje napore, dobrom organizacijom i produženim radnim vremenom ovde uspevaju da svaki bolesnik na vreme dobije terapiju.Odlaganja ne sme da bude jer bi se narušio proces lečenja i terapijski efekat. Priliv pacijenata je ogroman i na radioterapiji.

Postojeći centri imaju i neophodan stručni kadar koji je dragocen jer radiologa i onkologa u Srbiji nedostaje. Jedino je neophodno uvećati broj, odnosno mrežu centara u kojima će se davati hemioterapija. Širenje kapaciteta je nužno da bi se povećala dostupnost usluge pacijentu, ali i konfor lečenja i kvalitet života obolelih od raka.

Pogledajte još